Hel kyckling i airfryer med majs, potatismos och gräddsås

Är det billigare att laga maten i en airfryer?

Okej, jag har gått bananas på att laga mat i airfryer. Kanske inte för att resultatet blir så där ”fantastiskt”, utan snarare för att det går att laga mat billigare i en airfryer än i en ugn om man ser till elkonsumtionen. En vanlig ugn brukar ligga på runt 2000 watt och en varmluftsugn på runt 3000–3500 watt. Airfryern jag har ligger på cirka 1700 watt. Ugnen har en massa yta som måste värmas upp innan man ställer in maten medan airfryern har ett litet utrymme som inte ens behöver förvärmas. Ovanpå det behöver inte heller airfryern gå lika länge som en vanlig ugn.

Detta recept på hel kyckling i airfryer med majs, potatismos och gräddsås tänkte jag först laga i en vanlig ugn. Sedan bestämde jag mig för att prova i airfryern. Nu råkar vi ha bundet elavtal till larvigt lågt kilowattpris, men man behöver väl inte slösa för det. Dessutom är elpriset ett hett diskussionsämne just nu samt att jag gillar att laborera med alternativa, smarta metoder.

Så, hur ser då ekvationen ut? Ja en hel kyckling brukar man ju köra i 200 grader i ugnen i 1 timme + uppvärmning av ugnen. Med ett högt kilowattpris är en timme ganska lång tid att använda ugnen. Istället la jag kycklingen i byttan till airfryern och körde den i 45 minuter i 175 grader. 175 grader i varmluft motsvarar ju 200 grader i en konventionell ugn (och en airfryer är ju faktiskt en liten varmluftsugn). Alltså blev det en kvart mindre till lägre förbrukning.

Hel kyckling med frasigt skinn

Jag nämnde ju också tidigare att jag inte tycker att resultatet blir så där fantastiskt i en airfryer. I alla fall inte som alla airfyer-tillverkare gärna vill få det att framstå. Jag ändå lite imponerad av hur frasigt och krispigt skinnet på kycklingen faktiskt blev. Det blir ju inte som friterat, men det blir helt klart frasigare än i en ugn. Av vad jag har läst på olika forum är det också vad de flesta säger. I vanliga fall pillar jag alltid bort skinnet på ugnskyckling, men inte på denna.

Och receptet då? Ja det är inte alls svårt. Tvätta av kycklingen, torka av den med lite hushållspapper. Gnid in den med lite matolja och salta och peppra runt om. Först kör jag enbart kycklingen i 25 minuter, sedan lägger jag i två burkar majskorn och kör allt i ytterligare 20 minuter. Till det hela serverar jag en enkel gräddsås, kokt broccoli och potatismos. Tillbehören kan man naturligtvis variera som man vill. Jag tycker det är gott med någon grönsak till och broccolin kan man byta mot exempelvis morötter eller brysselkål om man hellre vill ha det. Eller varför inte en helt vanlig sallad?

Visst kan kycklingen tillagas i vanlig ugn

Men du, oroa dig inte – kycklingen går så klart lika bra att laga i vanlig ugn om du inte har en airfryer. Kör den då i 200°C i cirka 50–60 minuter (175°C om du har en varmluftsugn). Lägg i majsen efter 30 minuter. Svårare än så är det inte. Denna middagsrätt är typisk husman som passar perfekt som lite lyxigare vardagsmat eller att servera till helgen.

» Här hittar du fler recept med kyckling

Hel kyckling i airfryer med majs, potatismos och gräddsås

Hel kyckling i airfryer med majs, potatismos och gräddsås

För: 4 personer

Hel kyckling i airfryer med majs:

1–1,2 kg hel kyckling
olja
salt, svartpeppar
2 burkar majs (à 198g)

Potatismos:

1,1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 tsk lökpulver
salt

Gräddsås:

3 dl vispgrädde
lite av majsen
1 tsk kinesisk soja
1 nypa socker
svartpeppar

  • Tvätta av kycklingen och noppa bort eventuellt krafs. Torka av kycklingen med hushållspapper och gnid in den med olja. Salta och peppra runt om. Ringla lite olja i korgen till airfryern och lägg i kycklingen med filéerna uppåt. Kör airfryern i 175°C i 25 minuter. Slå av vattnet från majsen och häll ut majskornen runt om kycklingen. Kör airfryern ytterligare i 20 minuter på samma temperatur. Vill du laga kycklingen i vanlig ugn, se ovan.
  • Skala potatisen och lägg den i en kastrull med saltat vatten. Koka den i 20 minuter, eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk och lökpulver. Smaka av med salt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör i vatten om du vill ha moset lösare.
  • Häll grädde och soja i en kastrull. Lägg i en sked av majsen, en nypa socker och nymalen svartpeppar. Låt såsen puttra i 5 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.