Hel kyckling i ugn med potatis, morötter och äpple

Kyckling i ugn med rotsaker och äpple

Ugnskyckling är sån där typisk husmanskost som aldrig går ur tiden. Hel kyckling brukar dessutom vara prisvärt att köpa, så varför inte plocka med en hem från butiken och svänga ihop en hel kyckling i ugn med potatis, morötter och äpple?

Till denna kyckling i ugn använder jag potatis och morötter, äpple och vitlök. Välj gärna lite mindre fasta, potatisar. Då behöver du bara kvarta dem och får snyggare bitar. Vitlöksklyftorna har jag i hela med skalet kvar. De blir ljuvliga när de bakas i ugnen, skyddade av sitt hölje. Det enda man behöver göra är att skära bort den hårda biten i botten på varje klyfta så man bara kan pilla ut dem sedan när de är färdigbakade.

Enkel allt i ett-rätt

Kycklingen smaksätts med timjan. Det är en sån där typisk ört som passar utmärkt både till kyckling, äpple och rotsaker. Till kycklingen serverar jag en enkel sås av crème fraiche, färsk dill och citronsaft. Det hela blir en enkel allt i ett-rätt där allt lagas i samma form. Såsen kan man gott göra i förväg och ställa in i kylen fram tills det är dags att äta.

» Här hittar du fler goda kycklingrätter att laga

Hel kyckling i ugn med potatis, morötter och äpple

Hel kyckling i ugn med potatis, morötter och äpple

För: 4 personer

700g fast potatis
4 stora morötter (ca 500g)
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
rapsolja
salt, peppar
2 röda äpplen
1/2 hel vitlök
1–2 tsk torkad timjan
25g smör

Sås:

1,5 dl crème fraiche
0,5 dl hackad, färsk dill
1 msk citronsaft
salt

  • Gnugga potatisen ren och behåll den hel och med skalet på. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Skär till ganska stora bitar. Koka potatisen i 10 minuter. Lägg ner morötterna när det är 5 minuter kvar av koktiden. Slå av vattnet och lägg ur potatisen på en skärbräda (låt morötterna ligga kvar). Skär potatisen till kvartar i ungefär samma storlek som morötterna.
  • Smörj in kycklingen med rapsolja på ryggsidan (sidan med ett hårt ben). Salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med den kryddade sidan nedåt. Smörj in ovansidan (den mjuka med kycklingbrösten) med rapsolja, salta och peppra.
  • Kärna ut och skär äpplet till ganska stora bitar. Fördela ut äpple och morötter runt om kycklingen. Lossa vitlöksklyftorna från fästet och skär bort den hårda bottenbiten. Behåll skalet. Fördela ut vitlökarna runt om kycklingen och sedan potatisen. Salta, peppra och smula över timjan. Fördela ut klickar av smör. Ställ in i ugnen på över- och undervärme på 200°C i 60 minuter eller tills kycklingen kommit upp i en innertemperatur på 80°C intill benet.
  • Hacka dillen och rör ihop med crème fraiche och saften från citron. Smaka av med en nypa salt.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.