Hel kyckling i ugn med potatis och morötter

Allt-i-ett i ugnen

Recepten på kyckling i ugn är några av de mest populära här i Landleys kök. Varför kan man undra? Ja, för att det är så himla smidigt att laga, förstås. Kyckling i ugn passar såväl vardag som helg, särskilt en hel kyckling i ugn med potatis och morötter. Kyckling är också smidigt att laga eftersom man bara behöver förbereda råvarorna, stoppa in dem i ugnen och sedan kan man göra något annat.

Enkel och god vardagsmat

Kycklingkött är också ett magert, vitt kött vilket passar när man tänker på vad man stoppar i sig. Jag älskar framför allt kyckling i ugn eftersom det blir så smakrikt och går att kombinera med egentligen vad som helst. Vill man göra det enkelt för sig gör man hela rätten i ugn – som denna denna rätt med hel kyckling i ugn med potatis och morötter, eller så serverar man sin kyckling med ris, kokt potatis, couscous, quinoa, eller vad man nu är sugen på.

Den här rätten lagas som sagt helt och hållet i ugn. Potatisen halveras och morötterna skärs till tjocka bitar. Rotsakerna strösslar man runt om kycklingen och låter det tillagas i ugnen. Man kan även göra såsen i ugnen om man vill, men eftersom det är smidigare att servera såsen ur en kastrull väljer jag helst att göra så. När den hela kycklingen är färdiglagad skär du upp den till lagom bitar och serverar.

Hel kyckling i ugn – smidigt och billigt

Hel kyckling är en billig råvara som ofta går att hitta till riktigt bra pris i butik. Eftersom den är hel slipper man det extra priset för att kycklingen ska styckas och paketeras. Välj svensk fågel så gynnar du den svenska matindustrin och slipper en massa onödig antibiotika.

Man kan förstås även göra denna rätt med kycklingfiléer (eller om man föredrar någon annan detalj) om man tycker det är svårt med hel kyckling. Använder du mindre bitar bör tillagningstiden kortas av. Använd förslagsvis en stektermometer för att kontrollera om köttet är klart. Alla innertemperaturer för kycklingkött hittar du här.

» Här hittar du ännu fler fler recept på kyckling i ugn

Hel kyckling i ugn med potatis och morötter

För: 4 personer

Hel kyckling i ugn med potatis och morötter

1 hel kyckling á 1-1,5 kg
25g smör
rapsolja
valfri krydda, ex Roasted Garlic & Pepper
1 kg mindre potatisar
5 stora morötter
1/2 citron
1 kruka timjan
salt, peppar

Gräddsås:

2 msk koncentrerad kantarellfond
3 dl syrad grädde
2 msk ljus redning
0,5 tsk lökpulver
svartpeppar

1. Skär smöret till bitar och peta in det här och var under kycklingens skinn. Klappa in kryddor runt om på kycklingen. Ringla olja i en ugnsfast form och lägg ner kycklingen. Ställ in i 225°C i 45 minuter. Tag gärna ut kycklingen en till två gånger och spraya över spraysmör.

2. Gnugga potatis och morötter rena. Halvera potatisarna och skär morötterna till tjocka skivor. Fördela ut rotsakerna runt om kycklingen, pressa över citron och strössla över timjan. Dra över salt och peppar och ställ in plåten ytterligare 45 minuter.

3. Häll kantarellfond och syrad grädde i en kastrull och låt det puttra upp. Rör i redning och smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.