Hel lax fylld med kokos, koriander, salladslök och sesamfrön

Söndagsmiddag som passar på sommaren

Det här är en riktigt härlig söndagsmiddag som heter duga. För egen del har jag och familjen precis påbårjat semestern. Det betyder som vanligt att det blir en massa god mat som lagas och testas till spännande viner. Jag jobbar ju bland annat som receptkreatör, men lustigt nog är det semester för mig att få stå i köket och i godan ro få kreera härliga sommarrätter. Man har liksom med tid att njuta av det hela. Dessutom är hela naturen runt om huset fylld av ätbara växter, örter och ogräs som går att äta under den här tiden på året.

Hel lax fylld med koriander och kokos

I denna rätt får den både älskade och hatade kryddväxten koriander ta plats. Själv har jag gått från att tycka koriander var en läskig ört som smakade rengöringsmedel, till att tycka att den nu är hur god som helst. Idag vill jag ha den på allt!

Hel lax fylld med kokos, koriander, salladslök och sesamfrönI den här fisken samsas den med ekologiska kokoschips från Kung Markatta. Kokoschips är som flarn av kokos till skillnad från riven kokos som är betydligt vanligare. Detta blir både tjusigare och smakar godare. Under receptet finns också ett tips på rosévin som passar bra till laxen.

Vad kan man ta istället för ramslök?

Första gången jag gjorde den här rätten var på våren, det vill säga när ramslöken växer. Eftersom jag gillar att ha tillgång till ramslök hela året valde jag att rosta ramslök och förvara i burk. Har man inte alls tillgång till ramslök kan man istället använda sig av vitlökspulver och färsk gräslök, det ger ungefär samma slutresultat. Har man heller inte en ångkokare eller ångtillsats för att laga grönsakerna kan man lägga ett durkslag ovanpå kastrullen och ångkoka i det.

Hur länge ska bondbönor kokas för att få bort giftet?

Kom ihåg att bondbönor måste hettas upp för att giftet ska försvinna. Ja, visst är det lustigt att både bladen på rabarber och bondbönor är giftiga – två saker som är så fantastiskt goda. Dock är bondbönor helt okej att äta bara de har hettats upp – det räcker med att låta dem sjuda i lite saltat vatten. När det kommer till bondbönorna räcker det med att de kokas mellan 3-5 minuter för att giftet ska försvinna – detta måste göras både med färska och torkade bondbönor. Färska bondbönor behöver dock inte blötläggas – detta gör man bara med torkade bondbönor för att det ska återgå till sin ursprungliga storlek.

Hel lax i ugn fylld med kokos, koriander och salladslök

För: 4 personer

Hel lax fylld med kokos, koriander, salladslök och sesamfrön

Hel, fylld lax:

1,5 kg hel lax, alt 1 kg laxsida
0,5 dl sesamfrön
2 salladslökar
6 blad ramslök
1,5 dl kokoschips
1 kruka koriander
salt, peppar
smör

Linsotto:

2 dl röda linser
4 dl vatten
1 dl grädde
1 dl vitt vin
1 dl riven parmesanost
salt, peppar

Ångade grönsaker:

150g haricots verts
2 morötter
150g rädisor
200g färska bondbönor med skida

1. Fjälla laxen med ett rivjärn under rinnande vatten. Skär bort svans, huvud och fenor om du använder en hel lax. Lägg laxen i en ugnsfast form och fäll bort ovansidan av laxen. Använder du laxsida, halvera sidan och lägg ner ena halvan. Strössla över sesamfrön, strimlad salladslök och ramslök, samt kokoschips och halva krukan med koriander. Salta och peppra och klicka ut smörklickar. Fäll på locket eller lägg på de andra sidan. Ställ in i 200° i ca 20-25 minuter.

2. Koka upp vatten med salt och peppar och ha i linserna när vattnet börjar koka. Sjud under lock i ca 20 minuter. När linserna är mjuka, rör i grädde och vin och låt det fräsa upp. Riv i parmesanost och smaka av med salt och peppar. Rör eventuellt i lite mer vatten och dem blir för trögflytande.

3. Snoppa haricots verts och rädisor. Skär morötterna till stavar och sprita bondbönorna. Lägg ner allt i en ånginsats eller i ett durkslag ovanpå en vattenfylld kastrull. Låt bondbönorna ligga underst, salta ett varv och ångkoka i cirka 7-10 minuter. Häll upp en skål och vänd runt med lite smör och en extra nypa salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.