Hel ugnskyckling med cognacssås och palsternacksstomp

Husman och vardagsmat

Hösten är här och det är dags för rustikare mat. Jag älskar härligt lätta sommarrätter som kan grillas och avnjutas tillsammans med ett glas rosévin, men när allt kommer till kritan är det också rätt trevligt att ta matlagningen inomhus och njuta av typisk husmanskost och lite kraftigare mat med mer struktur och smak.

Kyckling i ugn

Kyckling i ugnKyckling i ugn är verkligen typisk vardagsmat som är går lätt att göra utan några större besvär. Visst passar det också bra både som vardagsmat och till sönsdagsmiddag. Det är bara att samla ihop hela familjen och njuta av en trevlig kväll tillsammans.

Jag minns själv hur min mamma ofta lagade hel kyckling i ugn. Till det serverade hon kokt potatis och en gräddsås som hon redde av från kycklingskyn. Ett recept som liknar det mama gjorde hittar du här i Landleys kök – Ugnskyckling med rostad potatis. Detta görs dock med kycklingfiléer.

Den här rätten görs istället med hel kyckling som man skär upp på mitten och fläker ut. Då blir värmen jämnt fördelad och smakerna likaså.

Hel ugnskyckling med cognacssås och palsternacksstomp

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Hel ugnskyckling med cognacssås och palsternacksstomp

1 hel kyckling (ca 1-1,2kg)
50g smör
3 vitlöksklyftor
salt, peppar, persillade

Gräddig cognacssås:

1/2 kycklingbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk soja
2 dl cognac
1 msk rödvinbärsgelé
1 msk maizena
salt, peppar

Palsternacksstomp:

500g palsternacka
4 stora potatisar
1 dl grädde
salt, peppar

Tillbehör:

10 cm purjolök
1 paket bacon
3 morötter
1 rött äpple
45g machésallad

1. Skölj ur kycklingen inuti. Skär upp kycklingen på mitten genom att skära upp magpartiet. Klicka i en stor klick smör i en ugnsfast form och låt det smälta i ugnen. Hacka vitlöken. Tag ut formen och lägg ner kycklingen med skinnsidan nedåt, krydda insidan och strössla ut den hackade vitlöken. Vänd kycklingen och upprepa samma procedur på ovansidan. Klicka ut smör ovanpå kycklingen och ställ in i ca 30 minuter i 225°C.

2. Tag ut, ös kycklingen med det smälta smöret ett par gånger och ställ in i ytterligare 10-20 minuter. Kontrollera temperaturen på kycklingen. När köttet är runt 75° och bitarna intill benet är runt 85° är den klar. Täck med folie och ställ tillbaka på eftervärme under tiden.

3. Skala och hacka palsternacka och potatis till mindre bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka rotsakerna till de mjuknat. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med en potatismosare. Rör i grädde och salta och peppra. Ställ tillbaka på plattan så att den håller värmen.

4. Häll av avkoket från kycklingen i en kastrull. Smula ner buljong och häll ner grädde, vinäger, soja, hälften av cognacen och gelé. Låt allt puttra ihop och vispa sedan ner maizena. Smaka av med kryddor. Ställ såsen åt sidan och häll i sista cognacen precis innan servering.

5. Finstrimla purjolök och bacon. Skär moroten till tunna stavar och tärna äpplet. Fräs upp baconet i en stekpanna och fyll på vartefter med resten av grönsakerna och äpplet. Fräs allt till baconet är klart. Servera med machésalladen och rödvinbärsgelé.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.