Helgrillad högrev med gremolata och rökt potatissallad

Helgrillad högrev

När det är svalare ute brukar jag passa på att röka mat. Det låter kanske lite konstigt eftersom det är allra trevligast att stå ute och röka när det är skönt och varmt. Men när det är svalt tomhus är det också är lättare att reglera temperaturen i röken snarare än om det var varmt ute. Är det varmt går det lite för fort. Detta recept på helgrillad högrev med gremolata och rökt potatissallad är trots allt lite av en riktig sommarrätt, men tack vare den lite rustikare känslan funkar den precis lika bra även under de kallare månaderna.

Säger man högrev tänker de flesta på kött till en gryta. Jag var likadan för, men idag använder jag högrev till fler saker än bara en gryta, även om högrev förstås blir fantastiskt i en en långkokt gryta. Denna sjyssta styckningsdetalj som kommer från framdelen av nötdjurets rygg har en massa insprängt fett vilket gör att det passar precis lika bra att grilla och röka. Detta recept på helgrillad högrev är lite smånördigt men är ändå inte svårt att göra. Köttet helgrillar man – inga konstigheter.

Rökt potatissallad

Potatisen till potatissalladen kokar man först och röker sedan. Du kan använda en grill med briketter och rökflis, men det går även bra att använda en rök-ask som du fyller med en näve rökflis och ställer i bortre änden av grillen ovanpå tända brännare, om du använder gasol. Man kanså klart också köra potatissalladen i en offset smoker om man har det, eller skjuta in rök i paketet med hjälp av en rökpistol och sedan ställa i indirekt värme på grillen. Allra sista utvägen om man varken har rökflis eller en rökpistol? Tja, då adderar du lite liquid smoke.

När köttet grillats och fått vila skär man det till tunna skivor och lägger upp. På köttet lägger man sedan en härlig gremolata vilket adderar fräschör, lite knaprighet och en fin vitlökssmak. Servera gärna det hela med ett glas rödvin till.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Helgrillad högrev med gremolata och rökt potatissallad

För: 4 personer

Helgrillad högrev med gremolata och rökt potatissallad

Helgrillad högrev:

800g högrev
salt, peppar

Gremolata:

1 citron
0,5 dl sötmandel
1 kruka krusbladig persilja
4 matskedar olivolja
3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Rökt potatissallad:

600g småpotatis
1 näve rökflis
150g fetaost
2 salladslökar
40g rucola
salt
olivolja

  • Ansa högreven från segt fett. Tänd grillen. Lägg köttet på grillen och stick in en stektermometer. Salta och peppra och låt det komma upp till cirka 30°C i innertemperatur, vänd sedan köttet. Grilla klart köttet till det nått en innertemperatur på 55°C. Lägg köttet i aluminiumfolie – med termometern kvar – och låt det vila i 30 minuter. Under tiden kommer innertemperaturen att stiga till cirka 58°C och köttet får en rosa färg. Skär upp köttet i tunna skivor. Använd en stektermometer under hela tillagningen.
  • Riv skalet från hela citronen pressa saft från 1/3 av citronen. Hacka mandlarna. Finhacka persilja och blanda med saft och zest från citronen, mandel, olivolja, finhackad vitlök, salt och peppar. Fördela gremolatan över köttet vid servering.
  • Gnugga potatisen ren och koka den hel i cirka 10 minuter – den ska inte bli genomkokt. Fördela briketter i ena änden av en grill med lock. Tänd briketterna och låt elden lägga sig. Lägg en rejäl näve rökflis på briketterna och lägg sedan potatisen på grillgallret i andra änden av grillen så de får indirekt värme. Låt den rökas cirka 10 minuter till den är gyllenbrun. Använder du en gasolgrill kan du använda en rök-ask som du fyller med en näve rökflis och ställer i bortre änden av grillen, ovanpå tända brännare. Du kan naturligtvis också köra den i en offset smoker om du har det, eller skjuta in rök i paketet med hjälp av en rökpistol. Lägg upp potatisarna i en skål och tryck till dem, som bakad potatis, så de ”öppnar sig”. Salta potatisen och varva med ruccola, smulad fetaost, skivad salladslök och avsluta med att ringla över lite olivolja.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.