Helgrillad karré penslad med nektarin och lime

Sommarmat till festen

När man ska ha fest eller bara bjuda in vännerna på lite god mat och mingel är det bra att laga till enkla rätter, maträtter som räcker till många och som inte kräver särskilt stor insats. Man vill ju trots allt passa på att umgås med vännerna nu när man bjudit över dem. Under sommaren får man passa på att ta tillvara på det fina vädret, då är det bra att grilla.

Grillad fläskkarré av Rapsgris

När jag grillar större köttbitar förlagar jag dem oftast innan de hamnar på grillen. När det exempelvis lagas ribs kör jag dem gärna i en Crock Pot under ett par timmar så köttet blir mört och fint. Sedan får ribsen fin yta på grillen och penslas med något gott.

Helgrillad karré penslad med nektarin och limeNär det lagas stora köttbitar och stekar blir det också fint när de förlagas i grillen. En stor stek behöver trots allt lång tid på grillen och indirekt grillvärme (inte rakt över kolen) när den grillas hel, och det är inte alltid man har tid och tålamod till det.

Den här möra karrén kommer från rapsgris. Man kan förstås välja vilken sorts karré man vill, men jag vill absolut ha svenskt kött utan onödig antibiotika. Rapsgrisköttet är mört och fint och garanterat svenskt.

Kör köttet i ugnen, pensla med marinaden och slutför matlagningen på grillen. Det blir garanterat en smaskig middag som räcker till många. Blir det kött över kan man använda det sista till lunch eller en gratäng dagen efter, såväl som tunt skivad med en fräsch sallad.

Vintips till fläskkarré

Tranchera köttet och servera med grillad majskolv, kryddig bönröra, rostade potatihalvor med getost och mandelflarn samt en krämig kålsallad. Till maten rekommenderas också ett mjukt och bärigt rödvin från Sydafrika. Detta är en blend av druvorna Cinsault, Cabernet Sauvignon och Ruby Cabernet vilket blir ett utmärkt vin till rätter med fläskkött. Du hittar länk till vinet under receptet.

Helgrillad karré penslad med nektarin och lime

För: 8-10 personer

Helgrillad karré penslad med nektarin och lime

2 kg hel, fryst rapsgriskarré
1 nektarin
1/2 lime
2 msk flytande honung
4 msk rapsolja
2 msk crema di balsamico
3 vitlöksklyftor
salt, peppar

1. Värm ugnen till 200°C. Lägg den frysta rapsgriskarrén i en ugnsfast form. Låt den gå i 1 timme i 200°C och sedan ytterligare 1 timme i 175°C.

2. Skala och kärna ur nektarinen. Mosa fruktköttet och blanda med saften från pressad lime, honung, rapsolja, balsamico och pressad vitlök. Rör ihop med salt och peppar. Vänd och pensla karrén med jämna mellanrum.

3. Avsluta med att låta karrén gå klart på grillen och få fin yta. Cirka 10 minuter per sid bör räcka (innertemperaturer för fläskkött finns här). Pensla med den sista glazen om det blivit någon kvar. Tranchera köttet och servera med grillad majskolv, kryddig bönröra, rostade potatihalvor med getost och mandelflarn samt en krämig kålsallad.

Rekommenderat vin till den grillade karrén: Meander Cinsaut Cabernet Sauvignon Ruby Cabernet (nr 3013) 59:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.