Helgrillad fläskfilé med ugnsgratinerad sötpotatis

Festlig helgmat

Helgen ligger och lurkar runt hörnet och jag hoppas på värme och sol. Är det ändå inte fantastiskt vilken effekt solen har på oss människor? Man mår så mycket bättre, blir på gladare humör och vill bara ut och lapa D-vitamin. Ja, lapa lite vin brukar jag också vilja göra, framför allt rosé.

Gott tips till grillen i sommar

Förra helgen grillade vi en hel massa. Bland annat detta recept på helgrillad fläskfilé med ugnsgratinerad sötpotatis. Tidigare gillade jag inte frukt i maten, nu tycker jag att det är så gott. Banan i maten har jag fortfarande svårt för, men att grilla exotiska frukter är ju verkligen något jag gått miste om tidigare – både till huvudrätt och dessert!

Huvudrätt med somriga smaker

Gillar du inte frukt i maten är det bara att pilla bort jordgubbarna, men jag kan lova att du i så fall missar något riktigt gott. Förslagsvis avnjuter du den här rätten i solen, tillsammans med ett glas vin och goda vänner. Trevlig helg! Pssst, persikopuré kan du hitta i hyllan med barnmat i din matbutik.

» Här hittar du fler goda helgrecept

Ugnsgratinerad sötpotatisstompFläskfiléJordgubbspimpad koriandercesarsallad

Helgrillad fläskfilé med ugnsgratinerad sötpotatis

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Helgrillad persikofläskfilé med ugnsgratinerad sötpotatisstomp och jordgubbspimpad koriandercesarsallad

Persikoglaze:

1 persika
80g persikopuré
2 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk sambal oelek
1 msk hackad, färsk koriander
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
2 fläskfiléer

Ugnsgratinerad sötpotatisstomp:

2 sötpotatisar
4 potatisar
2 dl matlagningsgrädde
2 ägg
1 nypa curry
salt, peppar, oregano, timjan

Chilicesarsallad med jordgubbar:

50g chilimarinerade sardeller
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 dl riven parmesanost
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
salt, peppar
100g romansallad
250g jordgubbar
1/2 kruka färsk koriander

1. Hacka persikan och rör ihop med persikopuré, olivolja, äppelcidervinäger och sambal oelek. Hacka koriander och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Ansa fläskfiléerna och lägg ner i en påse tillsammans med marinaden. Knåda ihop och låt ligga svalt under dagen.

2. Skala och koka potatis och sötpotatis till den mjuknat. Slå av vattnet och mosa sedan potatisen slarvigt med en potatismosare. Slå i grädde och rör ner ett ägg. Smaka av med kryddor och klicka sedan i potatisstompet i en ugnsfast form. Ställ in i 225° i 30-40 minuter.

3. Ha ner sardeller, pressad vitlök, äggulor, riven parmesanost och vinäger i en mixer. Avsluta med olja och kryddor och kör sedan till en jämn smet. Dela romansalladen till mindre bitar och hacka upp koriandern. Vänd ner sallad och koriander i cesardressingen.

Rekommenderat vin till fläskfilén: Cameleon Malbec (nr 6581) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

En underbar, grillad rätt till sommaren. Helgrillad fläskfilé med ugnsgratinerad sötpotatis har kombination av syrligt och salt med fina, söta jordgubbar.