Helkgillad kyckling med citron och nektarin, rostad majssallad, baljväxtröra och honungssås

Vi äter mycket kyckling, men det beror också på att det är ett så bra kött. Det är fettsnålt och lämpar sig bra när man tränar. Att man sedan kan variera på alla möjliga vis och använda olika detaljer på kycklingen gör det bara ännu roligare. Förutom helgrillad kyckling har jag bunkrat hela frysen med styckfrysta kycklinglårfileer som är en otroligt prisvärd detalj som inte blir torr och tråkig (dock verkar de säljas i 700g-förpackningar nu för tiden).

Recept med Beer Can Chicken

Populariteten är stor kring Beer Can Chicken och många har undrat hur man egentligen gör och säger att de ska prova. För egen del älskar jag detta fenomen med att stoppa en burk i baken på kycklingen – för det är ju trots allt det man gör. Kycklingköttet blir otroligt mört tack vare att kycklingen ångas inifrån. Hur mycket av smaksättningen i burken som egentligen ger smak låter jag vara osagt. Funderar du på att prova? Gör det. Kycklingkött är fettsnålt och smakrikt. Helgrillad kyckling blir oslagbart på grillen.

Dancing Chicken

Den här gången testades en ställning från Landmann, en så kallad Dancing Chicken. Ställningen består av ett rör med en platta vilket gör att det står stabilt på grillen. Själva röret fyller man med vätska, och därefter pytsar man i smaksättning i form av kryddor.

Fördelen med röret är som sagt att det står stabilare. Det är också lite smalare än en aluminiumburk vilket gör att det är lättare att få in i en helt vanlig kyckling (jag vet inte om jag inbillar mig, men en ”Beer Can Chicken” har väl ändå ett mer uttänjt hål för burken?). En annan fördel är också att man kan hälla i valfri dryck, vilket kan vara allt ifrån öl, vin, saft eller något annat gott – och förstås inte hälla halva ölinnehållet i vasken.

Jag har hört historier om folk som öppnat en ölburk. Då burken bara ska vara fylld till två hälften har de inte tänkt sig för och hällt ut den andra hälften i vasken… I vasken? Varför inte i munnen? Ja, min sambo gjorde samma sak första gången, så har du gjort så behöver du inte känna dig ensam… :)

BaljväxtröraDancing Chicken Beer Can ChickenRostad majssallad

En god middag till grillen

Nackdelen med Dancing Chicken är dock att godset/metallen verkar vara en aning för tjock. Jämför man med en aluminiumburk verkar inte lika mycket ångas bort i Dancing Chicken – vilket förstås gör att ångningen minskar. Hur mycket det påverkar kycklingköttet är svårt att avgöra. Håller du på
ekonomin och inte vill investera i en Dancing Chicken (249:-) kan man förstås ta en gammal ölburk som man tvättar av och sedan fyller.

Att matcha vin till mat

Den här rätten blev en skön fredagsmiddag – kyckling på fredag sägs det ju. Citron och nektarin på kycklingen tillför sötma och ger en lätt syrlighet, medan den tuggiga majssalladen med feta adderar fin sälta. Vi drack ett rätt trist rosé till som jag inte ens tänker tipsa om. Ska du matcha ett vin är det just sötman den mest dominanta smaknoten, medan viss syrlighet och sälta träder in.

Rött och rosa vintips till Kyckling

Under receptet finns både ett rött vintips och ett tips med rosé. Båda passar bra till kycklingens goda smaker. En sak att tillägga är att min pappa är allergisk mot stenfrukter. När man tillagar dem – dvs hettar upp dem, tål han dem dock. Det här är förstås rätt intressant och kanske värt att testa i liten dos – på egen risk förstås.

Grillad kyckling med citron, nektarin, rostad majs och feta

För: 4 personer

Helgrillad kyckling med citron och nektarin, rostad majssallad, baljväxtröra och honungssås

Dancing Chicken med citron och nektarin:
1 nektarin
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
salt, peppar, chilipulver
1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
1,5 dl mörk öl

Rostad majssallad:
1 liten burk majs (140g)
150g fetaost
1 kruka koriander
30g babymangold (gärna knoppar)
salt, peppar

Baljväxtröra:
1 dl pumpafrön
1,5 dl svarta belugalinser
3 salladslökar
10 bitar soltorkade tomater
1 tetra kidneybönor (400g)
1 msk färsk timjan
1 vitlöksklyfta
0,5 dl extra virgin olivolja
2 msk balsamico
salt, peppar

Honungssås:
2 msk flytande honung
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Zesta hela citron och riv nektarinen på ett rivjärn. Rör ihop med pressad vitlök och saft från halva citronen. Klappa in fruktpurén på kycklingen och krydda. Häll upp ölen i en ställning för Dancing Chicken (eller använd en ölburk med halva mängden öl) och trä på kycklingen. Tänd sidoelementen om du grillar på gasol, placera kolet eller veden runt om kanten av grillen om du använder gammal hederlig. Ställ kycklingen i mitten och lägg på locket. Rör ihop olja och saft från resten av citronen. Pensla kycklingen då och då med citronoljan. Grilla cirka 60-90 minuter.

2. Hetta upp en stekpanna och ha ner majsen i den. Rosta under omrörning till majsen börjat torka. Ha ner i en skål tillsammans med smulad fetaost, små blad och knoppar av mangold samt hackad koriander. Salta och peppra ett varv.

3. Rosta pumpafröna i lite olja i en stekpanna till de börjar knäppa. Sjud belugalinserna i saltat vatten ca 15 minuter. Strimla salladslöken och de soltorkade tomaterna. Blanda ihop allt i en stor skål med kindeybönor och repad, färsk timjan. Pressa vitlöken i en skål och slå på en skvätt olja. Kör i micron max 30 sekunder. Rör ihop vitlöksoljan med resten av oljan och vinäger och slå över salladen. Krydda och blanda allt.

4. Rör ihop flytande honung med creme fraiche. Smaka av med vinäger samt salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Alfa Tauri (nr 79626) – 119:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.