Helkgillad kyckling med citron och nektarin, rostad majssallad, baljväxtröra och honungssås

Vi äter mycket kyckling, men det beror också på att det är ett så bra kött. Det är fettsnålt och lämpar sig bra när man tränar. Att man sedan kan variera på alla möjliga vis och använda olika detaljer på kycklingen gör det bara ännu roligare. Förutom helgrillad kyckling har jag bunkrat hela frysen med styckfrysta kycklinglårfileer som är en otroligt prisvärd detalj som inte blir torr och tråkig (dock verkar de säljas i 700 grams-förpackningar nu för tiden).

Recept med Beer Can Chicken

Populariteten är stor kring Beer Can Chicken och många har undrat hur man egentligen gör och säger att de ska prova. För egen del älskar jag detta fenomen med att stoppa en burk i baken på kycklingen – för det är ju trots allt det man gör. Kycklingköttet blir otroligt mört tack vare att kycklingen ångas inifrån. Hur mycket av smaksättningen i burken som egentligen ger smak låter jag vara osagt. Funderar du på att prova? Gör det. Kycklingkött är fettsnålt och smakrikt. Helgrillad kyckling blir oslagbart på grillen.

Dancing Chicken

Den här gången testades en ställning från Landmann, en så kallad Dancing Chicken. Ställningen består av ett rör med en platta vilket gör att det står stabilt på grillen. Själva röret fyller man med vätska, och därefter pytsar man i smaksättning i form av kryddor.

Fördelen med röret är som sagt att det står stabilare. Det är också lite smalare än en aluminiumburk vilket gör att det är lättare att få in i en helt vanlig kyckling (jag vet inte om jag inbillar mig, men en ”Beer Can Chicken” har väl ändå ett mer uttänjt hål för burken?). En annan fördel är också att man kan hälla i valfri dryck, vilket kan vara allt ifrån öl, vin, saft eller något annat gott – och förstås inte hälla halva ölinnehållet i vasken.

Jag har hört historier om folk som öppnat en ölburk. Då burken bara ska vara fylld till två hälften har de inte tänkt sig för och hällt ut den andra hälften i vasken… I vasken? Varför inte i munnen? Ja, min sambo gjorde samma sak första gången, så har du gjort så behöver du inte känna dig ensam… :)

BaljväxtröraRostad majssalladDancing Chicken Beer Can Chicken

En god middag till grillen

Nackdelen med Dancing Chicken är dock att godset/metallen verkar vara en aning för tjock. Jämför man med en aluminiumburk verkar inte lika mycket ångas bort i Dancing Chicken – vilket förstås gör att ångningen minskar. Hur mycket det påverkar kycklingköttet är svårt att avgöra. Håller du på
ekonomin och inte vill investera i en Dancing Chicken (249:-) kan man förstås ta en gammal ölburk som man tvättar av och sedan fyller.

Att matcha vin till mat

Den här rätten blev en skön fredagsmiddag – kyckling på fredag sägs det ju. Citron och nektarin på kycklingen tillför sötma och ger en lätt syrlighet, medan den tuggiga majssalladen med feta adderar fin sälta. Vi drack ett rätt trist rosé till som jag inte ens tänker tipsa om. Ska du matcha ett vin är det just sötman den mest dominanta smaknoten, medan viss syrlighet och sälta träder in.

Rött och rosa vintips till Kyckling

Under receptet finns både ett rött vintips och ett tips med rosé. Båda passar bra till kycklingens goda smaker. En sak att tillägga är att min pappa är allergisk mot stenfrukter. När man tillagar dem – dvs hettar upp dem, tål han dem dock. Det här är förstås rätt intressant och kanske värt att testa i liten dos – på egen risk förstås.

Grillad kyckling med citron, nektarin, rostad majs och feta

För: 4 personer

Helgrillad kyckling med citron och nektarin, rostad majssallad, baljväxtröra och honungssås

Beer Can Chicken med citron och nektarin:

1 nektarin
1 citron
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, chilipulver
1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
1,5 dl mörk öl
1 dl rapsolja

Rostad majssallad:

1 liten burk majs (198g)
150g fetaost
30g babymangold
1 kruka koriander
salt, peppar

Bönröra:

1 dl pumpafrön
1 msk olja
1,5 dl svarta belugalinser
3 salladslökar
10 bitar soltorkade tomater
1 tetra kidneybönor (400g)
1 msk färsk timjan
1 vitlöksklyfta
0,5 dl extra virgin olivolja
2 msk balsamico
salt, peppar

Honungssås:

2 msk flytande honung
2 dl crème fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

  • Riv nektarinen på ett rivjärn och zesta hela citronen. Rör ihop med saft från halva citronen och pressad vitlök. Klappa in fruktpurén på kycklingen strö över kryddor. Häll upp ölen i en ställning för Dancing Chicken eller ta av överdelen på en ölburk med halva mängden öl och trä på kycklingen. Tänd sidoelementen om du grillar på gasol, placera kol eller ved runt om kanten av grillen om du använder gammal hederlig grill. Ställ kycklingen i mitten och lägg på locket. Rör ihop olja och saft från resten av citronen. Pensla kycklingen då och då med citronoljan. Grilla cirka 60–90 minuter.
  • Hetta upp en stekpanna, slå av lagen från majsen och lägg den i stekpannan. Rosta under omrörning till majsen börjar torka. Lägg i en skål tillsammans med smulad fetaost, små blad av mangold samt hackad koriander. Salta och peppra ett varv.
  • Rosta pumpafröna i lite olja i en stekpanna till de börjar knäppa. Sjud belugalinserna i saltat vatten cirka 15 minuter. Strimla salladslöken och de soltorkade tomaterna. Blanda allt i en stor skål med sköljda kidneybönor och repad, färsk timjan. Pressa vitlöken i en skål och slå på en skvätt olja. Kör i mikron i 30 sekunder. Rör ihop vitlöksoljan med resten av oljan och vinäger och slå över salladen. Krydda och blanda allt.
  • Rör ihop flytande honung med crème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Alfa Tauri Maremma Toscana Rosato

Rekommenderat vin till: La Revedere Merlot (2620)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.