Helstekt fläskytterfilé med potatispuré, balsamicosky och knaprig topping

God och festlig mat som kan förberedas

Helstekt fläskytterfilé med potatispuré, balsamicosky och knaprig topping är ett recept som kan verka lite knepigt, men i ärlighetens namn är det inte särskilt svårt. I min värld är det både enkelt och festligt. Det kräver bara lite förberedelser och framförhållning. En av de fina sakerna är att man kan förbereda allt och sedan bara steka köttet innan servering. Vill man hellre steka köttet i ugnen gör man det. Rostningen av löken tar lite tid, och orkar man inte göra det kan man använda köpt rostad lök – du vet sån man lägger på korven.

Så hur gör man då? Marinera köttet och låt det marineras under dagen. Gör toppingen i förväg och förvara i en skål. Den kan mycket väl stå i rumstemperatur under dagen. Täck den inte för då blir fröna mjuka och löken saggig. Gör purén och förvara i kylen. Värm sedan på den när det är dags att äta. Då kan det behövas en liten skvätt mjölk eller vatten för att få den tillräckligt lös igen. Gör även balsamicoskyn i förväg och förvara i kylen. Värm på den innan servering och addera, precis som i purén, lite vätska om det behövs för att få den lagom rinnig.

Stek köttet eller tillaga i ugn

Ta fram köttet och stek det i panna eller ugnen. Att steka en hel köttbit tar ju lite tid, så ta höjd för det när du planerar att äta. Uppåt en 30 minuter eller mer kan det gott ta i stekpanna. Vid 60 grader är köttet färdigstekt. Då lägger man det i aluminiumfoliet och låter vila i 10–15 minuter innan det skärs upp. Det är då man kan passa på att värma på purén och skyn samt plejta… Ja, inte sjutton stavas det ”plejta” men att skriva ”plata” blir ju nästan ännu konstigare. Lagar du köttet i ugn, håll ugnstemperaturen runt 100–125 grader så blir inte köttet stressat utan saftigt och mört. Bryn köttet först i stekpanna runt om så får det snygg och god yta.

Denna rätt bjuder på massor av härliga smaker och är en riktigt festlig och god rätt att bjuda på till helg och fest. Jag bjöd på den senast vi hade gäster och då blev det stor succé. Tillsammans med ett glas rödvin blir det festmat som heter duga. Och du! Tänk på att det går precis lika bra att grilla fläskytterfilén på utegrillen.

» Här hittar du ännu fler festliga recept

Helstekt fläskytterfilé med potatispuré, balsamicosky och knaprig topping

Helstekt fläskytterfilé med potatispuré, balsamicosky och knaprig topping

För: 4 personer

Marinad + kött:

1 tsk lökpulver
2 tsk dijonsenap
1 msk kinesisk soja
1,5 msk sweet chilisås
1 msk balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
1 kg fläskytterfilé

Balsamvinägersky:

1/2 schalottenlök
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
1 msk kinesisk soja
2 dl kallt vatten
1 msk majsstärkelse (maizena)
salt, svartpeppar
1 tsk lökpulver

Potatispuré:

800g mjölig potatis
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
en skvätt olja
1–2 tsk äppelcidervinäger
0, tsk lökpulver
salt

Topping:

1 gul lök lök
2–3 dl varmpressad olja
salt
0,5 dl solrosfrön (en skvätt olja + salt)
0,5 dl torkade tranbär
färsk timjan

  • Rör ihop lökpulver, dijonsenap, soja, sweet chilisås, balsamvinäger och olja med en pressad vitlöksklyfta och svartpeppar. Ansa fläskytterfilén om det behövs och lägg den i en skål eller en påse med marinaden. Låt köttet marinera i kylen under dagen.
  • Hacka den gula löken. Värm olja i en kastrull till cirka 150°C. Lägg i löken och låt den friteras tills den blivit gyllene. Ha tålamod, för det tar lite tid (cirka 20–30 minuter). Bevaka också så att den inte bränns – framför allt i botten. Rör om då och då. Ta ur löken och låt den rinna av på en bit hushållspapper. Salta ett varv. Rosta solrosfröna i en stekpanna med en liten skvätt olja. Salta ett varv och grovhacka dem. Grovhacka tranbären och blanda med den rostade löken och solrosfröna.
  • Finhacka en schalottenlök. Smält en klick smör i en kastrull och lägg i löken. Låt den mjukna på låg värme. När löken mjuknat, pressa i en vitlöksklyfta och häll i balsamvinäger, soja och lökpulver. Rör ut majsstärkelsen i det kalla vattnet och häll i kastrullen. Mixa allt slätt och låt det puttra ihop på medeltemperatur tills skyn blivit simmig. Smaka upp skyn med salt, peppar och lökpulver.
  • Skala potatisen. Koka den hel (eller halverad om det är stora potatisar) i 15 minuter eller till den är genomlagad. Pressa potatisen i en potatispress och lägg tillbaka i kastrullen och ställ tillbaka den på plattan på låg temperatur. Rör i mjölk, vatten och vispgrädde till lagom konsistens. Späd mer mer vatten om det behövs. Rör i oljan. Smaka upp purén med äppelcidervinäger, lökpulver och salt.
  • Stek hel fläskytterfilén i stekpanna till en innertemperatur på 60°C. Ge den först yta i lite varmare panna dra sedan ner temperaturen till knapp medelvärme och stek klart köttet under en bit aluminiumfolie. Vänd det med jämna mellanrum. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skivar det. Dra över salt och peppar på den skurna ytan på köttet.
  • Spritsa eller klicka upp purén på tallrikar. Lägg upp köttet och ringla över balsamicosky. Strö över toppingen och dekorera med lite färsk timjan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.