Helstekt ugnskyckling med medelhavsgrönsaker, korv och fetaost

Kyckling till söndagsmiddag

Kyckling är en riktigt bra råvara som är lätt att få god. Väljer man hel kyckling blir det också prisvärt. Den här maträtten med gul och grön zucchini samt kryddig korv blir en riktigt god husmansrätt som passar bra både på som söndagsmiddag och som vardagsmat. Just korv passar väldigt bra till det magra kycklingköttet och adderar både smak och lite mer fett. Man får inte glömma att man också äter med ögonen vilket passar bra till den här färggranna maträtten.

Hel kyckling i ugn

En del är tveksamma till att laga hel kyckling, och kanske har det med oron om huruvida kycklingen är tillräckligt tillagad att göra. Är man osäker finns det några bra tips. Använd en stektermometer – det finns varianter som kan användas i ugnen – både digital, för iPhone och helt analog termometer som man sticker in i kycklingen.

Tänk på att termometern ska stickas in vid benet på kycklingen. Välj en av de tjockaste bitarna så som låret och stick in termometern ända in till benet. Det finns också termometer som är perfekt för att ta stickprov.

Välj svenskt kött

Man kan också skära ett snitt för att kontrollera om köttet är klart. Är saften genomskinlig när man skär ett snitt i kycklingen är den klar. Ljust rosa kött är ingen fara. Välj alltid svensk fågel så är risken för salmonella minimal eftersom det regelbundet kontrolleras.

Hur styckar man en kyckling?

En orsak till att folk inte lagar hel kycklingkan också vara för att man inte vet hur den ska styckas. Ja, att stycka upp en kyckling är inte särskilt svårt – själv fick jag äran att lära mig stycka kyckling med herr Mannerström himself – men det är faktiskt inte så noga. Tillagar man den desutom hel i ugnen kan folk få karva lite som de själva vill. Jag investerade i en fågelsax från IKEA. Med denna brukar jag klippa upp kycklingen i två delar även ryggen. Sedan kan man skära bort lår och vingar. Svårare än så behöver det inte vara.

» Styckningsschema för fågel hittar du här.

Grönsaker, korv och fetaostHelstekt ugnskyckling med medelhavsgrönsaker, korv och fetaost

Helstekt ugnskyckling med medelhavsgrönsaker, korv och fetaost

För: 4 personer
Tid: 50-60 minuter
Temperatur: 225°

Helstekt ugnskyckling med medelhavsgrönsaker, korv och fetaost

1 hel kyckling 1-1,5 kg
1 gul squash
1 grön zucchini
1 aubergine
150g skivad kryddig korv (ex chorizo)
2 röda paprikor
20 cm purjolök
150g fetaost
5 dl vispgrädde
salt, peppar, chiliflagor, chipotlepeppar

1. Ringla smör i en ugnsfast form och lägg i kycklingen med bröstsidan uppåt. Ringla smör även över kycklingen och krydda. Ställ in i ugnen i 25 minuter i 225°C.

2. Skiva squash, zucchini och aubergine. Finstrimla purjon och dela paprikan till stora bitar.

3. Tag ut kycklingen, vänd den och krydda. Strössla ut purjolöken runt om och fortsätt med att varva squash, zucchini, aubergine och korvskivor i rader runt om. Strössla ut paprikan och smula sedan över fetaost. Slå på grädden och ställ in i ytterligare 25-35 minuter, eller till kycklingen är klar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.