Hembakat julknäcke med surdeg

Hembakat knäckebröd med julsmak

Knäckebröd är kul att baka själv och passar fint att ställa fram på julbordet. Toppa knäckebrödet med julskinka och senap eller bara en skiva god julost. Detta recept på hembakat julknäcke med surdeg blir ungefär 5–6 plåtstora bröd beroende på hur tunt man kavlar det. Innan man gräddar det skär man löst med en kniv eller med en degsporre för att lättare kunna bryta brödet i lagom bitar.

Själva knäckebrödet blir en tunnare variant som man ofta får på finkrogen. Alltså inte sånt där tjockt och frasigt som man vanligtvis köper i butik. Knäckebrödet smaksätter jag med vörtmix vilket är en färdig brödmix som man hittar i kryddhyllan. Vill man variera det hela kan man strö lite brödkryddor ovanpå brödet, men jag tycker att det räcker fint med bara smaksättningen i brödet. Vill man dekorera brödet kan man kavla det med en kruskavel eller en nagg för att få små fina hål.

Surdegsbröd utan jäst

Själva brödet bakar jag inte med jäst utan bara av surdeg. Jag har en surdeg av vete men det går även bra med en rågsurdeg om man har det. Mjölmixen blandar jag av finmalet och grovmalet rågmjöl samt vetemjöl. Det hela blir ett gott julknäckebröd att mumsa av på julafton eller varför inte ge bort som en hemgjord gå bort-present? Komplettera gärna med en hemgjord senap.

» Här hittar du fler recept med surdeg

Hembakat julknäcke med surdeg

Hembakat julknäcke med surdeg

5–6 plåtstora bröd

100g surdegsgrund av vete
500g vatten
250g grovmalet rågmjöl
150g finmalet rågmjöl
350g vetemjöl
10g flingsalt
3 tsk vörtmix

  • Blanda surdegsgrund, vatten, grovmalet och finmalet rågmjöl samt vetemjöl. Kör i 5 minuter i degblandaren. Ha ner saltet och kör ytterligare 5 minuter.
  • Låt brödet jäsa under lock i 8–10 timmar.
  • Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar.
  • Forma första delen till en fyrkant på bakbordet med hjälp av extra vetemjöl. Strö mjöl över ett bakplåtspapper och lägg över fyrkanten. Kavla ut den så tunt som möjligt och skär bort de överhängande deg så att kanterna blir raka. Spara allt spill som du skär bort till en sista, femte deg-del.
  • Upprepa proceduren tills du har fyllt fem bakplåtspapper med platta bröd. Gör hål i bröden med hjälp av en nagg eller kavla dem med en kruskavel. Låt bröden jäsa till morgonen efter, cirka 10 timmar.
  • Värm ugnen till 250°C med en baksten i botten. Skär två lätta streck på vardera ledd av knäckebröden så du får nio rektanglar – då blir det lättare att bryta brödet. Lägg in ett bakplåtspapper i taget med bakplåtspappret uppåt och brödet mot stenen (detta gör att de inte lockar sig i kanterna när det gräddas). Grädda i 7–10 minuter. Lossa pappret från brödet direkt när du tagit ut det ur ugnen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.