Hemgjord björnbärssylt

Dags att göra sylt, marmelad och inläggningar

Jag skojar inte när jag säger att jag lagat mat och gjort recept dagarna i ända. Den här tiden på året är det en massa bestyr med att safta, sylta, göra marmelad och lägga in. Alla bär och grönsaker man vill spara en längre tid måste ju fixas. Att man gjort så här sedan urminnes tider är inte så konstigt, för det är smart, ekonomiskt och dessutom härligt att kunna njuta av sommarens och höstens smaker året runt.

I år har mina björnbär mognat väldigt sent. Båda buskarna verkade behöva förnya sig, så det var bara att klippa bort allt det döda och nervöst vänta på att de skulle komma upp nya grenar. Den ena busken, som är en avkomma från den första busken och planterades om för två år sedan, verkade vara fullt upptagen med att bilda nya grenar. Den andra pålitliga gamla busken fick dock bär till slut och då blev det så klart hemgjord björnbärssylt. Björnbärssylt är ju perfekt att ha till pankisarna!

Att göra egen sylt är lätt

Att göra egen björnbärssylt är superenkelt. Man behöver björnbär, socker och lite vanilj. Vaniljen är valfri. Jag använder flytande vaniljessens, men det går lika bra med vaniljpulver, vaniljsocker eller vanillinsocker. Jag brukar även addera pektin för att sylten ska bli lite tjockare. Då använder jag flytande pektin. Pektin finns även i pulverform.

BjörnbärBjörnbärBjörnbär

Syltsocker, gelésocker eller strösocker?

Man kan så klart ta syltsocker eller gelésocker istället för strösocker. Jag är dock inget större fan av dessa färdiga produkter. Jag tycker ofta att recepten på många sylter och safter är alldeles för söta – men de är ju också söta för att de ska hålla. Tar man då mindre sylt- eller gelésocker tappar man också lite av effekten som denna typ av socker ger – alltså den förtjockande och konserverande. Då tycker jag det är bättre att kunna ta så mycket eller lite socker man vill och addera separata förtjockande och konserverande medel.

Pektin, natriumbensoat och Atamon

Pektin finns naturligt på skalen i en del bär och frukter, men ju mognare de är desto mer minskar pektinet. Pektinet gör sylten mer trögflytande. Det påverkar alltså inte hållbarheten. Jag brukar inte använda något konserveringsmedel i min sylt. Å andra sidan fryser jag den och förvarar jag den i kylen, och blir det något mögel på toppen skedar jag bara bort det. Vill man att sylten ska hålla längre kan man addera natriumbensoat eller Atamon. Man kan också lägga sylten i mindre förpackningar som man fryser in. Glasburkar klarar infrysning, och så klart vanliga matlådor i plast såväl som fryspåsar. Välj då små förpackningar så behöver du inte ta fram så mycket åt gången.

Så hur gör man då denna sylt? Ner med bären i en kastrull. Värm dem under omrörning tills de mjuknar och bildar egen fruktsaft – ingen vätska behövs. Sedan är det bara att låta allt puttra ett tag, röra i sockret och till sist pektinet när man tagit kastrullen från plattan. Vill du använda något konserveringsmedel tillsätter du efter kokning enligt doseringsinstruktionerna på förpackningen. Ner med sylten i varma, steriliserade burkar och sedan är det bara att förvara på en sval och mörk plats.

Så här steriliserar du dina burkar:
Diska ur alla burkar för hand – inte i maskin med maskindiskmedel. Ställ in alla burkar och metallock i en kall ugn. Har du burkar med separat gummipackning brukar det räcka med att den diskas. Starta ugnen på 150°C. När ugnen är uppe i temperatur, låt burkarna stå i 15 minuter. Låt burkarna svalna en aning och häll sedan i det du ska konservera och sätt på locket. Om burkarna fortfarande är varma när du häller i det som ska konserveras är det ett plus. Då bildas det nämligen ett naturligt vakuum i burken vartefter den svalnar.

Ett tips är att spara gamla köpe-burkar från olika inläggningar så slipper du köpa nya när du ska göra en inläggning.

» Här hittar du fler recept på hemgjord sylt

Hemgjord björnbärssylt

Hemgjord björnbärssylt

2 burkar à 3 dl

850g björnbär
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljessens
2 msk flytande pektin

  • Lägg björnbären i en kastrull och värm under omrörning på medelvärme. När bären mjuknat, låt dem puttra i 10 minuter. Rör i socker och vanljsessens. Låt det puttra i 1–2 minuter tills sockret löst upp sig.
  • Ta kastrullen från plattan och rör i pektinet. Häll upp sylten på varma burkar och ställ dem svalt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.