Hemgjord julsenap med apelsin

Hemgjord senap till jul

Att göra egen senap är inte det minsta svårt. Det enda som krävs är lite framförhållning så att senapsfröna hinner svälla i några dagar. Sedan är det bara att mixa ihop det hela och smaka av med det man är sugen på. Senapsfrön köper man på påse ifrån kryddhyllan. Jag brukar göra min senap men både gula och bruna senapsfrön eftersom de bruna adderar lite mer sting, men självklart kan man använda enbart gula senapsfrön om man vill det.

Min absoluta favoritsenap är denna hemgjorda senap med brynt smör. Den är så fantastisk god med det lite knäckiga inslaget som passar så fint till julskinkan. Normalt gör man ju senap med olja, men i den byter jag istället oljan mot brynt smör.

Madeleine Landley lagar god julskinka

Senap med apelsin

Förra året bestämde jag mig för att prova en ny senap. Apelsin är ju en riktig julsmak, och det passar ju bra till skinkan. Alltså fick det bli en hemgjord julsenap med apelsin. Senapen gör jag som vanligt med hälften gula senapsfrön och hälften bruna senapsfrön som jag blötlägger i 1–2 dagar med ättika och vatten. Ett tips är att blötlägga senapsfröna i en burk som är tillräckligt vid för att en stavmixer ska gå i. Sedan ska man ju nämligen mixa fröna och då är det smidigt om man inte behöver hälla över dem till något annat.

När fröna har varit blötlagda mixar jag dem tillsammans med olja och honung. Jag brukar mixa tills senapen blivit slät men ändå har en del frön kvar. För slät senap är lite trist, och en för grovkornig senap är jag inte heller förtjust i, så jag vill ha ett mellanting. Här gör man så klart som man vill, föredrar man det ena eller det andra mixar man bara mer eller mindre. Sist men inte minst har jag i lite apelsinskal och smakar upp det hela med lökpulver och salt. Ha i lite i taget, rör om, låt den vila lite och smaka sedan av. Alla gillar olika mycket sälta, och dessutom ska man tänka på att den serveras till salta tillbehör som julskinka. Så börja med lite mindre salt och addera sedan lite vartefter tills du är nöjd.

» Här hittar du fler goda julrecept

Hemgjord julsenap med apelsin

Hemgjord julsenap med apelsin

Ca 2,5–3 dl senap

0,5 dl gula senapsfrön (35g / 1 påse)
0,5 dl bruna senapsfrön (35g / 1 påse)
1,5 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12%)

4 msk rapsolja
2 msk honung
2 msk apelsinsaft
1 tsk rivet apelsinskal
2 krm lökpulver
1–1,5 tsk salt

  • Ha ner senapsfrön i en burk med vatten och ättika. Låt det svälla i 1–2 dagar i rumstemp. Ett tips är att blötlägga senapsfröna i en burk som är tillräckligt vid för att en stavmixer ska gå i – då kan man mixa direkt i burken.
  • Häll ner olja, honung och saft från apelsin med senapsfröna. Mixa tills senapen blivit slät men ändå har en del frön kvar. Har du ingen mixer kan du också mortla fröna. Rör sedan i apelsinzest och lökpulver. Smaka upp med salt. Servera förslagsvis till en knäckemacka med julskinka.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.