Hemgjord pasta med räkor, ärtor och creme fraiche

Hur gör man egen pasta?

Att göra egen egen tagliatelle är faktiskt inte det minsta svårt. Jag har gjort hemmagjord pasta många gånger nu och det lyckas varje gång. Jag blir lite förvånad varje gång när de misslyckas med pastamakeriet på tv, men kanske har det att göra med vilka proportioner de tar av ingredienserna eller vad de använder för mjöl. Jag läste någonstans att man i nödfall kan ta vetemjöl när man gör egen pasta. Jag håller inte med – det blir inte alls lika bra. Det behövs ganska mycket mer vätska och degen har en tendens att smula eftersom fibrerna i skalresterna skär sönder glutentrådarna.

Grundrecept på hemmagjord pasta

Jag gör alltid pastan med en blandning av så kallat 00-mjöl och durumvetemjöl. Man kan också använda enbart 00-mjöl som gör pastan lite lösare i texturen. Då blir den utmärkt att ha till vilket gör den lätt och perfekt till snällare ingredienser, som i detta recept på hemgjord pasta med räkor, ärtor och creme fraiche.

Pastamaskin MarcatoNär man kombinerar 00-mjöl och durumvetemjöl får man en elastisk och lättarbetad deg där 00-mjölet ger elasticitet och durummjölet adderar textur. Grundreceptet på hemmagjord pasta är enkelt; 1 dl mjöl, 1 ägg, 1 msk olivolja per person. Äggen ska gärna vara små, annars blir det för mycket vätska. Vi gjorde pasta här om veckan med large-ägg och då fick vi lägga till mer mjöl. Börja alltså arbeta degen enligt grundreceptet, och har du stora ägg tar du i mer mjöl vartefter. Det är viktigt att få med oljan eftersom den gör att degen inte smular. Blir degen för torr har du i mer lite olja.

Vad är 00-mjöl och var kan man köpa det?

00-mjöl som vi säger i Sverige, eller Tipo 00 som det också kallas, är ett fint kritvitt mjöl som görs av vetekornets innersta del. Tack vare att det nästan inte finns några skalrester i mjölet ger det en lättare och luftigare deg. Tipo 00 har hög proteinhalt och används ofta till pizza och pasta. Mjöl med skalrester och mer fibrer fungerar inte lika bra för pizza och pasta då fibrerna skär sönder glutentrådarna vilket ger degen för ändamålet sämre egenskaper. Dessutom är Tipo 00-mjölet mycket starkare, absorberar mer vatten och klarar av att bakas i högre temperaturer.

00-mjöl kan man beställa på nätet. Vissa välsorterade butiker har också 00-mjöl från Ramlösa kvarn, exempelvis City Gross och Coop. Vi handlade 00-mjöl från Mulino Marino på den Italienska Gallerian Eataly i Stockholm.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Hemgjord pasta med räkor, ärtor och creme fraiche

För: 4 personer

Hemgjord pasta med räkor, ärtor och creme fraiche

Pastasås:

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
400g frysta, skalade räkor
1,5 dl frysta ärtor
2 dl creme fraiche
1/2 röd chilifrukt
salt, peppar

Hemgjord tagliatelle:

2 dl 00-mjöl
0,5 tsk salt
2 små ägg
1-2 msk olivolja

  • Hacka lök och vitlök och låt den mjukna på låg värme i en stekpanna med smör eller olja. När löken är genomskinlig, låt allt svalna. Tina räkor och ärtor. Skiva chilifrukten.
  • Blanda mjöl och salt. Forma till en hög med ett hål i mitten (som en vulkan) på en skärbräda i trä. Vispa ihop äggen i en skål tillsammans med olja och slå i mitten av mjölhögen. Blanda allt och knåda degen i 10 minuter för hand. Lägg degen i en påse i kylen och låt den vila i 30 minuter.
  • Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  • Forma degen till en lång korv och platta till den. Ställ pastamaskinen på största läget och kör igenom degen ett par gånger. Fortsätt ända ner till näst tunnaste läget. Kapa av degen till lagom längd vartefter den blir längre. Kör pastaplattorna genom valsen som gör tagliatelle. Låt pastan ligga i högar på skärbrädan medan du skär all pasta. Lägg direkt ner i det kokande vattnet och koka till pastan flyter upp mot ytan, cirka 1-3 minuter.
  • Slå av pastavattnet och rör i creme fraichen. Ha i lök, räkor, ärtor och skivad chili. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt. Glöm inte att ställa fram en kvarn med svartpeppar så man kan komplettera själv.

Hemgjord pasta med räkor, ärtor och creme fraiche

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.