Hemgjord pressgurka med dill

Skillnad på inlagd gurka, pressgurka och saltgurka

Hemgjord pressgurka med dill är så gott och en riktig klassiker. Men hur är det då med inlagd gurka, pressgurka, picklad gurka, saltgurka och ättiksgurka…? Ja, den kära gurkan kan anta många olika namn och iklädas olika smaksättningar. Men vad är det egentligen för skillnad på inlagd gurka, pressgurka, picklad gurka, saltgurka och ättiksgurka?

Inlagd gurka och ättiksgurka är samma sak och görs med socker och ättika. Saltgurka är den mest traditionella gurkinläggningen här i Sverige. I denna hade man bara salt, samtidigt gurkan fermenterades tack vare den naturliga jästen och mjölksyrabakterierna som fanns på gurkan och således hamnade i burken. Ättiksgurka och inlagd gurka är inte fermenterade. Idag är det heller inte lika vanligt att den traditionellt fermenterade saltgurkan är det.

Picklad gurka kommer från amerikanskans ”pickles”. Pickles kom till USA tack vare utvandrare, bland annat från Polen och Tyskland. Pickles görs normalt inte med socker, men när man picklar och snabbpicklar i Sverige är det inte ovanligt att det finns socker i lagen.

Pressgurka i sin tur har fått sitt namn från det faktum att gurkan ska ligga i press.
I det traditionella receptet skivar man gurkan tunt och varvar den med salt i en skål. Därefter lägger man en tallrik ovanpå som tyngd och det hela får stå i press under cirka en halvtimme. Gurkskivorna kramas ur och läggs i en lag bestående av ättika, socker och vatten samt diverse kryddor. En del föredrar vitpeppar, andra senapsfrön, persilja eller dill. Jag föredrar det senare. Pressen gör att gurkorna vattnas ur och gör dem både mjukare och krispigare.

Idag är det många som lägger gurkorna i press med hela lagen. Andra lägger dem inte ens i press. På så vis har pressgurka på något vis med blivit synonymt med snabbinlagd eller snabbpicklad gurka. Den färdiga gurkan kan förvaras i kylskåpet i cirka 1 vecka så länge gurkan ligger täckt av lagen. Alla recept skiljer sig åt i mängd när det kommer till de olika ingredienserna. Nedan är min variant på pressgurka.

Mattips till pressgurka

Snabbinlagd gurka och hemgjord pressgurka med dill är väldigt gott till många rätter – och så mycket enklare än man kan tro att laga. Smaksättningen kan man variera på olika vis med exempelvis senapsfrön, enbart dill eller varför inte hel spiskummin eller dillfrön? Vad man varierar med beror förstås på vad man vill servera det till och vilka övriga smaker den rätten har. Några av de klassiska rätterna att servera pressgurka till är Fläsklägg med rotmos och förstås Saftiga pannbiffar med frasig ugnspotatis och gräddsås. Jag tycker också att hemtrillade köttbullar med potatismos och stekt lök är hur gott som helst med hemgjord pressgurka.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör som du kan göra själv

Hemgjord pressgurka med dill

Hemgjord pressgurka med dill

För: 6-8 personer

1 normalstor färsk gurka
0,5-1 tsk strösalt
3 dl vatten
3 msk ättika (12%)
3 msk strösocker
3 msk fryst eller färsk dill

  • Skär gurkan tunt eller hyvla den på mandolin eller med osthyvel. Varva gurkskivor och salt i en skål. Lägg en skål ovanpå med en tyngd i (ex en mjölpåse) och låt det hela stå i press i 30 minuter.
  • Koka upp vatten i kastrull och rör i ättika och socker. Rör till det löst upp sig. Låt sedan svalna och blanda med hackad dill.
  • Krama ur gurkskivorna och blanda med lagen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.