Hemmagjord rödbetssallad till jul

Hemlagad rödbetssallad på julbordet

Tidigare gillade jag inte rödbetssallad. Dels tycker jag att den luktar alldeles för mycket ättika, dels är det otäckt att det behövs en högtryckstvätt för att få bort sista såsen ifrån tallrikarna. Då undrar man naturligtvis hur det blir i kroppens alla kärl? Jag har i alla fall försökt att vänja mig vid köpevarianten, men det är lite svårt – särskilt när jag vet hur gott det blir med hemlagad rödbetssallad.

Klassisk julmat

Rödbetor till rödbetssalladDe senaste tio åren har jag gjort egen rödbetssallad till julbordet. Den hemmagjorda varianten av rödbetssallad gör jag med creme fraiche och nykokta rödbetor – då blir det som godast.

Vill man göra det enkelt för sig kan man använda färdigkokta rödbetor på burk, dock blir det förstås lite dyrare. Vill man ha rödbetssalladen lite smalare kan man använda sig av lätt creme fraiche och lätt majonnäs.

Hur som helst blir i alla fall inte julbordet komplett förrän denna goda rödbetssallad står där. Man måste ju ha något gott till både hemmagjord prinskorv och julens bästa köttbullar. Vill du variera din hemmagjorda rödbetssallad till jul kan du skära rödbetorna till stavar, skivor eller tärna dem.

Har du svårt att hålla reda på alla rätter som ska lagas och tillbehör som ska köpas till jul? Här hittar du min checklista på mat till julafton.

Tips när man ska välja rödbetor

När det kommer till rödbetorna är det visserligen enklare att skala stora betor eftersom de är lättare att hålla i handen. Dock brukar de större ha en lite jordigare smak. Ett mellanting är alltså att föredra. Välj också gärna så hårda rödbetor som möjligt. De betor som är mjuka har antingen börjat bli gamla eller inte förvarats rätt, alltså legat för kallt eller för varmt. Dessa brukar också utveckla en jordigare smak. Är du laktosintolerant kan du byta till laktosfri creme fraiche i såsen till rödbetssalladen. Den som är vegetarian eller vill ha rödbetssalladen helt vegetariskt byter majonnäsen mot äggfri majonnäs och creme fraichen mot vegansk creme fraiche.

Hemmagjord rödbetssallad till jul Hemmagjord rödbetssallad till jul

För: 8 personer

1 kg färska rödbetor
2 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

1. Skala och tärna rödbetorna. Koka i rikligt med saltat vatten på låg temperatur under lock till rödbetorna mjuknat (cirka 20-30 minuter). Observera att tiden kan variera beroende på smått du tärnat rödbetorna. Känn med en tandpetare efter 15 minuter.

2. Slå av vattnet och blanda rödbetorna med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med lökpulver samt salt och peppar.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.