Hemgjord senap med brynt smör

Hur gör man hemmagjord senap?

Förra julen bestämde jag mig för att göra hemmagjord senap. Att göra egen senap är faktiskt riktigt enkelt. Allt man behöver är senapsfrön, ättika, vatten och lite kryddor. Denna gång bestämde jag mig för att göra hemgjord senap med brynt smör. Alltså vilken fenomenalt god senap! Alla som smakade den tyckte den var riktigt smaskig. Lustigt nog pratar min sambo fortfarande om den, och han är inget fan av brynt smör…

Brynt smör då? Det är inte heller det minsta svårt att göra. Man har bara gammalt hederligt smör på bit, har ner den i en kastrull och värmer det långsamt under omrörning tills det blivit kolafärgat. Till denna senap använder jag både gula och bruna senapsfrön eftersom det ger en bra smak, och blir lite mer dekorativt. Man måste vara ute några dagar innan julafton för fröna måste ligg ai blöt i ett par dagar så de hinner svälla upp ordentligt. De blötlagda senapsfröna mortlar man sedan – eller hackar med en stavmixer. Blanda med kryddor, honung för sötma samt det brynta smöret.

För den som älskar brynt smör

Den här senapen är så god att ha till julskinkan, och min absoluta favorit är att ha den till julefrukostmackan; knäckebröd med smör, julskinka och den brynta smörsenapen. Är du ett fan av brynt smör? Då bara måste du prova denna gudomligt goda senap.

» Här hittar du fler goda julrecept

Hemgjord senap med brynt smör

Hemgjord senap med brynt smör

Ca 2,5–3 dl senap

0,5 dl gula senapsfrön (35g / 1 påse)
0,5 dl bruna senapsfrön (35g / 1 påse)
1,5 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12%)

4 msk brynt smör (50g smör)
2 krm lökpulver
2 krm vitlökspulver
1 tsk salt
2 msk honung

  • Ha ner senapsfrön i en burk med vatten och ättika. Låt det svälla i 1–2 dagar i rumstemp. Ett tips är att blötlägga senapsfröna i en burk som är tillräckligt vid för att en stavmixer ska gå i – då kan man mixa direkt i burken.
  • Ha ner smöret i en kastrull och låt det brynas på medelvärme samtidigt som du vispar då och då. När smöret är kopparfärgat och gyllene är det klart.
  • Grovmixa fröna + ättikslagen de ligger i och ha ner lökpulver, vitlökspulver, salt, honung och brynt smör. Mixa tills senapen blivit slät men ändå har en del frön kvar. Servera förslagsvis till en knäckemacka med julskinka.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.