Hemlagad potatissallad med kallrökt lax

Enkelt sommarrecept

Idag tänkte jag bjuda på ännu ett enkelt sommarrecept. Du vet ett recept där maten kan förberedas och serveras kall eller ljummen. Hur smidigt och enkelt som helst. Hemlagad potatissallad med kallrökt lax är verkligen en härlig rätt att servera på sommaren. Jag brukar själv inte vara så sugen på tunga rätter man blir så däst av. Ibland orkar jag heller inte stå och greja i en evighet för att få maten själv – något lättlagat helt enkelt.

Jag gjorde denna potatissalladen på morgonen samtidigt som jag fixade frukosten. Sedan var den bara att ställa in potatissalladen i kylen och ta fram till kvällen när det var dags att äta middag. Vill man göra denna rätt ännu enklare kan man naturligtvis köpa färdig potatissallad som man kompletterar med dijonsenap, hackad rödlök, vitlök, sockerärtor, soltorkade tomater och örterna. Helt enkelt alla ingredienserna i receptet till potatissalladen nedan, fast inte potatisen och såsen som görs av majonnäs och creme fraiche.

Madeleine Landley Paella

Snabblagat och förberett

Jag gör helst min egen potatissallad. Det tedde sig faktiskt så att en potatissallad som vi brukade köpa plötsligt kändes himla söt. Jag kollad i innehållsförteckningen och då visade det sig att den innehöll socker. Socker i en potatissallad!? Hur mycket kolhydrater finns det liksom inte redan i potatisen? Och varför addera ”dolt socker” i en produkt som inte ens behöver det! Det gjorde mig sur. Dessutom behövde jag salta potatissalladen för att den inte skulle smaka som en dessert. Skitäckligt.

Jag vet inte om de alltid haft i socker, men nu var det i alla fall väldigt påtagligt. Av den orsaken gör jag också helst potatissalladen själv – eller väljer en annan sort. Det är ju faktiskt inte det minsta svårt att göra hemmagjord potatissallad. Jag gör denna med både fast och mjölig potatis eftersom det ger den allra bäst konsistens – den fasta potatisen håller ihop det hela medan den mjöliga gör såsen guckigare. Perfekt. Orkar man inte köpa två sorter tar man naturligtvis bara den ena. Då tycker jag att fast potatis är bäst eftersom jag tycker den mjöliga faller isär för mycket när man blandar ingredienserna.

Sommarmat när den är som bäst

Första gången vi åt denna rätt körde jag med gravad lax, men jag tyckte att smaken var lite för klen på laxen och konkurrerades ut av smaken på potatissalladen. Alltså tycker jag att kallrökt lax är bättre till. Även varmrökt är gott och lyxigt till, för att inte tala om skinka som passar bra till. Vill du äta köttfritt och flexitarianskt kan du grilla på en bit aubergine med olja, lite rökarom och goda kryddor. Eller varför inte vegobiffar en köttersättare så som Quorn Filéer?

Servera det hela med en enkel sallad till bestående av tomat, gurka och valfri sallad samt en dressing. Jag använde romansallad men machésallad är också smarrigt och dekorativt till. Servera som enkel sommarmiddag, ta med ut på picknicken eller i båten. Eller varför inte dubblad mängden, laga till sommarbuffén och servera med baguette, ost och smör?

» Här hittar du fler enkla sommarrecept

Hemlagad potatissallad med kallrökt lax

Hemlagad potatissallad med kallrökt lax

För: 4 personer

Potatissallad:

500g fast potatis
500g mjölig potatis
2 msk dijonsenap
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1/2 röd lök
1 liten vitlöksklyfta
75g sockerärtor/sugar snaps
5 bitar soltorkade tomater i olja
salt, peppar
0,5 dl hackad färsk dill
0,5 dl hackad gräslök

Tillbehör:

400g kallrökt lax
svartpeppar
sallad med tomat och gurka
dressing eller vinäger

  • Skala och tärna potatisen. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter – känn med en tandpetare att den är klar. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar. Slå sedan av det kalla vattnet.
  • Blanda senap, majonnäs och creme fraiche med hackad rödlök, en pressad vitlöksklyfta samt strimlade sockerärtor och soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar samt hackad dill och gräslök. Spana gärna lite dill till dekoration. Blanda med den avrunna potatisen.
  • Servera potatissalladen med kall- eller varmrökt lax och några drag på svartpepparkvarnen samt en sallad med dressing eller vinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.