Hemlagade köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök

Klassisk husman till vardag eller söndagsmiddag

Regnet öser ner, vingen ruskar i träden och man är så där allmänt trött. Det är sådana dagar som rustik och klassisk husman smakar som bäst, exempelvis hemlagade köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök. Till skillnad från min sambo har jag aldrig gillat pulvermos. Jag vill ha riktiga bitar av potatis och en rund och god smörsmak. Min mamma gjorde alltid hemlagat mos, så kanske är det därför? Att göra eget mos är enkelt. Delar man dessutom potatisen till mindre bitar innan man kokar den så går det snabbt.

Hemlagade köttbullar med mos

Det här moset är av rustikare sort. Istället för att mosa potatisen när den är färdigkokt rör man bara ned grädde och smör och behåller på så vis struktur och form på potatisen – helt enkelt en uppdaterad version för oss stressade multitaskare.

Köttbullarna är också en lite enklare variant utan krusiduller. I vanliga fall har jag i allt möjligt så som lök, kapris, sambal oelek, smulat bröd och annat smått och gott i färsen, så har man tid är det bara att stoppa i vad man känner för. Vill du ha med inspiration till dina köttbullar? Här finns flera annorlunda och larvigt goda köttbullsvarianter.

» Fler recept på god husman hittar du här

Hemlagade köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök

För: 4 personer

Hemlagade köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök, lingonsylt och inlagd gurka

Köttbullar:

600g köttfärs
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk skånsk senap
salt, peppar
1 gul lök

Potatismos:

1 kg potatis
1-2 dl mjölk eller grädde
1 msk smör
salt, peppar, oregano

Gräddsås:

1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
1/2 tärning köttbuljong
1 tsk soja
salt, peppar

Tillbehör:

inlagd gurka
lingonsylt

1. Rör ihop köttfärsen tillsammans med ägg, ströbröd, senap och kryddor. Rulla till köttbullar eller forma till pannbiffar.

2. Skiva upp löken till ringar och stek dem sedan gyllenbruna i smör. Ställ löken åt sidan och stek sedan köttbullarna i smör.

3. Gnugga potatisen ren och tärna den. Koka mjuk i saltat vatten (cirka 10-15 minuter). Häll av vattnet och rör sedan ner smör, grädde eller mjölk och kryddor.

4. Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjölet och slå sedan på grädden. Låt en buljongtärning lösas upp och ha sedan ner soja. Smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.