Hemmagjord olja med smak av chili och vitlök
Min sambos goda chiliolja är ett stående inslag på matbordet. Min mamma kan inte äta het mat, därför brukar vi som gillar hettan ha på den i efterhand, bland annat i form av denna chiliolja. Chiliolja är något så enkelt som en olivolja som smaksätts med vitlök och chilifrukter. Just denna variant kör vi rätt basic, men man kan även addera olika sorters färska örter och olika chilisorter om man vill ge den andra smaker. Förvara den färdiga oljan svalt så att den håller längre och inte härsknar – i ett skåp ovanför spisen är alltså big no no eftersom det är alldeles för varmt.
Bra gå bort-present
Vad ska man ha chilioljan till? Vi brukar ofta ringla den över pizzan, ha en extra dutt över pastan, på en bit bröd eller helt enkelt när man vill ha lite extra sting på maten. Den funkar också utmärkt som bas till en marinad eller en glaze. Beroende på hur het man vill ha den tar man mer eller mindre chili. Den blir förstås också hetare om man ha med kärnorna från cilifrukten. Häll upp i en snygg och väl rengjord flaska – exempelvis en romflaska eller en gammal ölflaska som den på bilden (detta är en före detta Grolsch-flaska).
Oljan behöver stå till sig ett par dagar för att den ska få smak och bli het. Har man brådis att få oljan klar kan man blanda i chiliflakes eller chilisås. Denna chiliolja är också ett bra tips som gå bort-present.
Att tänka på vid förvaring av din vitlöksolja
Observera att oljan ska förvaras i kylskåp, allra helst under 4 grader. Tänk på att inte spara oljan för länge. Botulism är mycket ovanligt i Sverige, men i andra länder har utbrott med Clostridium botulinum uppträtt efter förtäring av till exempel vitlök i olja. Bakterien kan inte föröka sig under 4°C. Botulinumtoxinet förstörs också efter cirka tio minuter vid 80°C. Läs gärna mer hos Livsmedelsverket. Är du orolig för botulism, använd oljan till att steka i eller till grillning. Välj då helst rapsolja eftersom denna har en högre rykpunkt.
» Här hittar du fler goda kryddblandningar och marinader
Hemmagjord chiliolja med vitlök och rosmarin
2–3 röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor
1 msk hackad rosmarin + 2 kvistar
4-5 dl olivolja
1. Strimla chilifrukterna och hacka eller pressa vitlöken. Finhacka rosmarinen. Blanda med oljan.
2. Slå över oljan i en flaska. Peta i rosmarinkvistarna som dekoration. Förvara i kylskåp.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Vi har i år odlat körsbärspaprika (chilli) och jag skulle vilja testa att lägga in dessa med färskostfyllning. Har du något recept på en sådan inläggning? Vill gärna att den ska håla ett tag i kylen
Hej Anneli.
Låter gott men är inget jag har recept på tyvärr.
Mvh
Madeleine
tvätta paprikorna, torka bort allt vatten från dem, tag bort kärnhuset. blanda färskosten med salt och för intensivare smak blanda i vitlökspulver. fyll paprikorna med massan. skikta paprikorna tätt i en glasburk eller plast om det förbrukas inom ett par månader. häll på olja så allt täcks. om paprikorna är inte av den starka sorten bör man krydda fyllningen mera, eventuellt med feta. jag har gjort massan på färskost av får. ännu godare. paprikaoljan kan användas sedan med fördel till matlagning, kryddning.
Man tackar :)