Hemmagjord falafel med quinoasallad

Äntligen den bästa falafeln

Falafel är en av mina favoriter när det kommer till vegetarisk mat. Förr köpte jag fryst falafel eller falafelmix som jag rörde ihop. Jag tyckte helt enkelt att det var för svårt att göra egen. I dag är det dock andra bullar… eller falaflar. För att göra falafel är faktiskt inte alls svårt. Tro mig, jag har provat så många recept genom tiderna, och nu har jag äntligen fått ihop ett som slår alla de andra på fingrarna.

Falafel med kikärtor och rismjöl

Den som följt mina bravader här i bloggen har kanske hört om mitt första, misslyckade försök att göra egen falafel? Det var troligtvis flera parametrar som var fel där, men det hela slutade i att spisen svämmade över som en falafelvulkan med het olja och den gegamoja som skulle bli falafel. Efter det kunde det knappast gå värre, men mina efterföljande försök blev faktiskt aldrig riktigt bra – det blev liksom för mycket trixande för något som skulle kunna vara så enkelt. Jag provade med ägg i smeten, med det visade sig heller inte hjälpa till. Det är ju dessutom helt onödigt. Dessutom hade hela falafelmakar-grejen gett mig en negativ känsla. Istället tog alltså de färdiga falaflarna plats i vår frys och åts med en besviken underton.

Men tji den som ger sig, för den här sagan slutar lyckligt. Efter mitt misstag med falafelvulkanen slutade jag fritera falafel i ett kastrull med olja, och steker nu hellre i en stekpanna med mer olja i botten. Det ger dem fin yta och inget riskerar att bubbla över. Efter att ha skalat av receptet från allt extra lull lull kom jag fram till denna utmärkta variant, och nu drar jag mig inte alls för att svänga ihop en middag med falafel. Det krävs faktiskt bara kikärtor, rismjöl, vitlök, kryddor och lite vatten.

Den perfekta veckomaten

Hemmagjord falafel med quinoasallad är perfekta veckomaten. Tack vare att jag använt både kokta och okokta kikärtor får falafeln en frasig yta utanpå och ett lite mjukare innanmäte. Man får alltså blanda kokta kikärtor på tetra med torkade torkade kikärtor som man blötlagt under dagen. Eller så gör man som i mitt fall – blötlägg cirka 3 deciliter torkade bönor och koka två deciliter av dem (kikärtorna sväller till ungefär dubbla mängden). Det blir mer ekonomiskt. Det glutenfria rismjölet håller ihop det hela och gör blandningen lätt – inget vetemjöl alltså.

» Här hittar du fler recept på vegetariska biffar

Hemmagjord falafel med quinoasallad

För: 4 personer (32 stycken falaflar)

Hemmagjord falafel med quinoasallad

Falafel:

1 dl okokta kikärtor
4 dl kokta kikärtor
1 dl rismjöl*
2 vitlöksklyftor
spiskummin, lökpulver, malen koriander, chiliflakes
salt, peppar
1 msk vatten
3-4 msk olja
0,5-1 liter rapsolja att fritera i

Quinoasallad med kål:

3 dl röd quinoa
2 morötter
1/2 broccolihuvud
200g vitkål + smör* + äppelcidervinäger
10 cm purjolök

Tillbehör:

creme fraiche*

1. Blötlägg de torkade kikärtorna i minst dubbla mängden vatten i 12 timmar.

2. Slå av vattnet från kikärtorna och blanda de blötlagda med de kokta. Kör allt i en mixer till ett grovt ”mjöl”. Blanda kikärtorna med rismjöl, pressad vitlök och kryddor. Rör ihop allt och slå i olja och vatten till konsistensen är lagom och funkar fint att forma. Hetta upp oljan i en stekpanna. Forma smeten till bollar eller puckar och fritera dem gyllene. Ska du inte äta direkt, fritera dem bara så de får yta, låt rinna av på ett hushållspapper och fritera sedan klart dem precis innan det är dags att äta.

3. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen med en buljongtärning. När det är 5 minuter kvar av koktiden, ha ner hackade morötter. Dela broccolin till mindre träd och sjud den i saltat vatten i cirka 3-5 minuter. Hacka kålen och stek den i smör, salt och en skvätt vinäger. Strimla purjolöken. Blanda purjolök, broccoli och kål med quinoan. Servera gärna med creme fraiche.

*För helt veganskt skippar du creme fraichen som tillbehör och steker i mjölkfritt margarin eller olja. Har du diabetes kan du byta rismjölet mot samma mängd kikärtsmjöl. För laktosfritt, skippa creme fraiche eller välj laktosfri.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.