Hemmagjord färskost med ramslök och chili

Ramslöksost

Har du testat att göra egen färskost? Då ska du prova detta recept på hemmagjord färskost med ramslök och chili. Att göra egen färskost är väldigt enkelt kräver faktiskt bara en enda ingrediens. Egentligen kräver det heller ingen större insats. Den enda ingrediensen man behöver är filmjölk. Filmjölken får sedan stå och rinna av i kylen under natten, och sedan har man sin färdiga färskost som man kan smaksätta med vad man själv känner för.

Filmjölk

Filmjölk

Man kan undra varför det dykt upp så många recept på ramslök här i bloggen på sistone. Bakgrunden är att denna underbara lilla lökväxt växer för fullt nu och i stort sett när som helst kommer att slå ut sina fina små vita blommor – om den inte redan har gjort det, vill säga. Själv har jag några som står i vas och de blommar så fint. När ramslöken blommar blir det som ett vitt hav. dte påminner lite om när vitsippan blommar.

Recept med Ramslök

Ramslöken växer vilt och trivs i kalkrik mark. Blommorna växer i en boll precis som på gräslöken och är vita. Alla delar på växten går att äta, dock avtar smaken vartefter den utvecklar blommorna. Ramslökens kan med fördel hettas upp när den tillagas eftersom den då får en mjukare och rundare smak. Här hittar du recept med ramslök.

Hemmagjord färskost med ramslök och chili

Ca 280-300g

Ramslöksost

1 liter filmjölk (3%)
1 msk flingsalt
0,5-1 tsk chiliflagor
0,5 dl hackad ramslök

1. Spänn en tunn handduk eller hushållsduk över en bunke och spänn fast med gummisnodd. Häll ut filmjölken i duken och ställ in bunken i kylskåpet ca 12 timmar.

2. Slå av vätskan under duken och blanda filen med flingsalt, chiliflagor och hackad ramslök.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.