En klassiker – fläderblomssaft
Jag såg här om dagen att flädern har fått små blomknoppar. Med andra ord är det bara en tidsfråga innan man kan njuta av härlig saft av fläder. Den här tiden på året finns det massor av godsaker att äta och ta tillvara på i naturen. Fläder är en av alla dessa väster. Förra året passade jag på att göra en härlig fläderblomssaft som jag bjöd familjen på. Det är ju både läskande och gott. Dessutom kan man blanda den med gin och gå en somrigt drink till kvällen. Det är himla enkelt att göra flädersaft. Det svåra är alltså inte att göra saften utan snarare att hitta riktig fläder – i alla fall innan lärt sig att skilja en riktig fläder från en falsk.
Hur vet man om det är fläder?
Så hur vet man då om det är en riktig fläder? Ja flädern kan här i Sverige, förutom de odlade sorterna, förväxlas med två andra arter – druvfläder och sommarfläder.
Sommarflädern [klicka för bild] är en liten trädgårdsbuske. Den är ganska lik flädern med platta blomklasar och senare svarta bär, men den blir bara upp till 1 meter hög. Det är alltså en buske till skillnad från flädern som är ett träd som kan bli ett par meter högt. Sommarfläder skiljer sig från också genom att ha röda ståndarknappar medan flädern har ljusgula. Förväxling med sommarflädern är inte särskilt vanlig, därför ska vi kika på druvflädern som är desto mer lik.
Druvflädern kan också förväxlas med riktig fläder och brukar också kallas falsk fläder. Druvfläder får röda bär efter blomningen till skillnaden från den äkta flädern som får svarta bär. Precis som namnet antyder så växer blommorna på druvflädern som i en oval druvklase – lite som en vindruvsklase där blommorna är riktade utåt runt om. Den riktiga fläderns blommor har en platt blomställning där alla blommorna är riktade åt samma håll (uppåt). När man plockat en blomklase från riktig fläder kan man faktiskt ställa den upp och ner på en plan yta utan att den välter – det går inte med druvfläderns blomklase. Druvflädern blommar också tidigare (april-maj) än den riktiga flädern (juni-juli) och har brun märg på grenar och stam till skillnad till fläderns vita märg.
6 knep för att veta om det är fläder:
- De blommar inte samtidigt: riktig fläder blommar i juni-juli
druvfläder blommar i april-maj - Riktig fläder har svarta bär när de mognat
druvfläder har röda bär - Riktig fläder har rent vita blommor
druvfläder har gulvita blommor - Blommorna på riktig fläder har en platt form med blommorna riktade åt samma håll
druvfläder har blommor i rund klase - Riktig fläder har en märg som är vitaktig
märgen på druvfläder är mörk - Riktig fläder är ett träd
sommarfläder är en låg buske och druvfläder klassas som stor buske eller litet träd
Så gör man hemmagjord flädersaft
Alla delar på flädern är giftiga medan blommorna är giftfria. Bären är svagt giftiga och bör inte ätas råa. De ska alltså hettas upp innan de äts. Flädern innehåller ett ämne som kan omvandlas till vätecyanid/blåsyra i kroppen. Detta kan ge magont. Det krävs dock väldigt stora mängder för att det ska påverka kroppen.
Överkänslighet mot blommorna i form av magont kan förekomma om man dricker flädersaft i stora mängder. Därför använder man varmt vatten även till blommorna när saften görs. Jag själv dricker inte flädersaft i mängder, därför brukar jag låta vattnet svalna innan jag slår på det på blommorna. Jag tycker helt enkelt att det ger en fräschare smak på saften.
Med mindre socker
Jag tycker också att alla recept på flädersaft innehåller alldeles för mycket socker – cirka 1 dl socker per dl vatten. De blir ju hur sliskiga som helst! Därför har jag i detta recept anpassat sockret till en mängd som ger precis lagom sötma. Vill man ha en riktigt sötsliskig saft är det bara att öka mängden. Smaken är som baken. Kolla in detta goda recept på älgörtssaft. Denna saft görs istället på blomman älgört.
» Här hittar du fler recept med ätbara blommor
Flädersaft
4-5 dl strösocker
1 liter vatten
1 krm askorbinsyra
20 klasar fläderblommor
1 citron
- Skaka fläderblommorna ordentligt och pilla bort eventuella larver och insekter. Man kan också skölja blommorna under halvljummet vatten. Nyp av skaften och behåll bara blomklasarna. Jag brukar inte vara supernoga med lössen som finns kvar. De är inte farliga på något vis och silas bort när man silar av saften. Lite extra protein är ju bara bra ;)
- Koka upp vatten i en kastrull och rör i socker. Rör till det löst upp sig. Rör i askorbinsyran.
- Ha ner fläderblommorna i en kastrull och lägg skivad citron överst. Slå på det varma sockervattnet. Täck med lock och låt stå kallt i 1-2 dygn.(Använder du svalt vatten behöver den stå i 3 dygn).
- Sila av saften genom en silduk och häll upp i flaska. Servera saften genom att blanda den med lagom mycket vatten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Om man fryser saften är det jättesmidigt att ta en glasskopa och i ett glas, kallt vatten (med el. utan bubblor) vips kall saft. Varför inte en skopa saft rakt ner i ett glas med gin, lite bubbel av ngt slag, härligt! Skön sommar allihop!
Så trevligt att se ett recept nästan helt utan tillsatser. De flesta har 50-60 g citronsyra. Jag använder bara socker och citroner sedan flera år tillbaka och har inte märkt någon försämrad hållbarhet.
Värt att nämna att den stora mängden socker i de flesta recept är till för att konservera saften. En saft med 4-5 dl socker per 10 dl vatten är inte säker att förvara under en längre tidsperiod. Då detta recept bara är för en mindre mängd saft bör det inte vara ett problem men för er som gör flera satser är det väldigt viktigt att ni fryser den saft som inte används direkt.
Hej Alexander.
Du har helt rätt. Ska man spara saften länge kan det vara bra att frysa den. Jag brukar förvara min i kylen i minst en månad utan problem, men jag gör bara 1 liter som i receptet.
Mvh
Madeleine