Hummus utan Tahini

Jag tycker att hummus känns fräscht och hälsosamt på något vis eftersom man baserar den på baljväxter och inte mejeriprodukter och konsistensgivare. Av den orsaken gör jag gärna hemmagjord hummus och skulle förstås heller aldrig köpa färdig hummus. Det är trots allt väldigt lätt att göra egen hummus.

Hemmagjord, enkel hummus

Första gången jag gjorde hummus var enligt ett libanesiskt recept. Bland annat ska man ha i Tahini som är en typ av sesampasta som används mycket i mellanöstern. Jag tyckte att det var lite besvärligt, men sprang ändå och köpte en burk med tahini. En jätterburk, kanske bör tilläggas. Självklart blev den där jätteburken ståendes längst in i kylen till den hade förvandlats till en grön, hårig sörja…

Klart man kan göra hummus utan Tahini

Nu för tiden gör jag alltid hummus utan Tahini – jag tycker inte att det behövs. Man ska absolut inte snåla med kryddorna och får smaka av under tiden man gör den – då blir den perfekt! Vill man ha den extra krämig och lite syrligare man man ha i en matsked eller två av creme fraiche. Servera förslagsvis till Libanesiska apelsinjärpar med grönsakscouscous, fetaosthummus och sval sås.

» Vill du göra din egen tahini finns recept på det här.

Recept på hummus utan Tahini

För: 8 personer

2 burkar kikärtor (á ca 400g)
1 vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
0,5-1 dl vatten
1 msk citronsaft
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
salt, peppar

1. Skölj av kikärtorna och häll ner i en mixer. Pressa i en vitlöksklyfta och häll på olja. Kör till en slät crème och späd vartefter med vatten till den får önskad konsistens.

2. Häll upp röran i en skål och rör ner citronsaft. Smaka av med kryddor – ta gärna i ordentligt. Låt den gärna stå till sig någon timme så kommer smakerna till sin rätt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.