Hemmagjord prinskorv

Göra egen lammkorv

Så här kring jul kan det passa bra med ett till korvrecept. Tidigare har jag bjudit på vårt recept på julkorv, men det här receptet görs istället på en blandning av lammstek och högrev. Köttet till korven maler vi själva i vår köttkvarn, sedan smaksätts den med citron och chili. Att göra egen korv är faktiskt inte alls svårt, men det finns några saker att tänka på för att det ska bli extra bra.

Så gör man hemmagjord korv

När man ska göra hemmagjord korv behöver man ett par saker; en köttkvarn med korvhorn och fjälster att fylla färsen i. Därefter behöver man bara kött och kryddor. Vi använder en Kenwood Köttkvarn MG470 som vi köpte på Elgiganten. Fjälster är väl rengjorda tarmar från djur som man använder som korvskinn. Vilken sort man väljer spelar inte så stor roll, det är snarare storleken på korvarna och hur tjockt skinnet är som varierar beroende på vilket djur det kommer ifrån.

Var köper man späck och fjälster?

Olika sorters fjälster kan man köpa, oftas fryst, i flera välsorterade butiker. Vi beställde vårt hos Carnivor som har massor av spännande saker när man ska göra korv.

Hemmagjord korvAnvänder man magert kött kan man blanda i späck vilket ser ut som smör och gör korven saftig och god. Vill man ha en magrare korv använder man enbart fettet på köttet.

När man använder fläskkött med hög fetthalt funkar det bra att skippa späcket, men korv på nötkött och viltkött vill man gärna ha lite mer fett i. Annars blir korven torr. En fetthalt på cirka 25-30% fett rekommenderas för att korvarna inte ska bli snustorra.

Receptet nedan på hemmagjord lammkorv med citron och chili innehåller späck. Detta köpte vi i en av köttbutikerna i Söderhallarna i Stockholm. Gör man hemmagjord korv är det godast att äta den färsk inom ett par dagar, det blir nämligen inte så gott att frysa in.

Några tips när man gör egen korv

  • Tänk på hygienen och använd gärna plasthandskar.
  • Kyla är mycket viktigt vid hantering av färs.
  • Det är bra att vara två när man gör korv – en som matar och en som tar emot.
  • Egen korv smakar bäst om man äter den färsk och inte fryser den.
  • Hemmagjord korv innehåller inga tillsatser och håller därför inte lika länge.

Hemmagjord lammkorv med citron och chili

Cirka 1 kilo korv

Hemmagjord prinskorv

500g lammstek
300g högrev
200g späck
0,5-1 dl isvatten
2-3 tsk salt
1 msk grovmalen svartpeppar
3 kvistar bladpersilja
5 stora vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1/2 citron
0,5 msk curry
0,5 msk spiskummin
2 rullar fårfjälster (á 4,5 meter styck)

1. Lägg späcket i frysen så är det enklare att mala. Spola och blötlägg fjälstret i ljummet vatten cirka 3 timmar. Massera fjälstret med jämna mellanrum. Fjälstret är redo att användas när det är genomblött och sladdrigt.

2. Mal köttet i köttkvarn med 3‐4 mm hålskiva. Tillsätt salt och peppar i färsen men bearbeta inte för mycket. Ställ köttfärsen i kylen och mal sedan späcket. Blanda det malda späcket med färs, skal från en halv citron, hackad persilja, vitlök och chili och kryddor. Tillsätt vatten till lämplig konsistens. Smaka gärna av färsen genom att steka en liten köttbulle och eventuellt komplettera med ytterligare salt och kryddor.

3. Ta av ena plastskivan på fjälsterrullen och skjut på tarmen på korvhornet. Ha en person som matar färsen genom kvarnen och en som tar emot det fyllda fjälstret. Fyll korvarna lagom hårt och massera försiktigt under tiden bort eventuella luftblåsor. När fjälstret är tillräckligt blött brukar färsen själv sköta utmatningen av fjälster från hornet så man slipper dra. Mata ut färsen till hela fjälstret är fyllt.

4. Snurra eller bind av till önskade korvlängder. Häng upp korven svalt och låt den droppa av till den känns torr. Lägg in i kylen. Smaken kommer allra bäst till sin rätt efter ett dygn i kylen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.