Hemmagjord pizza med skinka och kantareller

Pizza med kantareller

Äntligen har jag gått på första svamprundan någonsin vid nya landstället. För ett år sedan köpte jag och sambon landställe. Tidigare har vi hängt på mina föräldrars landställe på helger och semestrar, men nu kände vi att det var dags för något eget. När vi fick tillträde på hösten förra året hade vi fullt upp med en massa annat, men i år kom vi äntligen ut för att inspektera svampbeståndet runt ägorna.

KantarellerTillsammans med sambon och mina föräldrar – fullt munderade med stövlar, svampknivar och reflexkläder (man vill ju inte råka bli misstagen för en älg) – gav vi oss iväg ut i skogen. Det bjöds på en riktigt härlig höstdag med solsken, mossbeklädda skogspartier och en hel del svampfynd. Kantareller, trattisar och taggsvamp fick åka med hem i påsen. Ja, det sägs att man ska plocka i korg, men jag och mamma har plockat i frukt-påsar de senaste 25 åren och det har gått hur bra som helst. Jag har också haft svampen liggandes i påse i kylen ett par dagar utan några som helst problem. Kanske är vi bara obstinata?

Så snabbrensar jag svampen

De senaste åren har jag också slutat rensa svampen och istället sköljt den. Då öser jag helt enkelt upp svampen i en stor metallskål som jag fyller med vatten ett par gånger och häller av. Barr och annat bjäfs sköljs enkelt av och sedan granskar jag svampen en sista gång under rinnande vatten. Det bör tilläggas att jag gör detta med kantareller, trattisar och trumpetsvampar. Sedan steker jag svampen tills vätskan försvunnit och har därefter i en ordentlig klick smör, salt, peppar, klippt persilja och ibland lite lökpulver.

Smart förvaring av svampSvampen blir ju ändå blöt av regnet och fukten i skogen, så att den skulle tappa smak av att blöt är ju löjligt att påstå. Då skulle ju regnet skölja bort smaken. Jag tycker å andra sidan att alla får göra som de själva vill. Det brukar bli bäst så. Vill man hellre vifta bort smutsen med en pensel gör man således det. Eftersom jag ändå steker svampen spelar det ingen roll för min del. Därefter äter jag den direkt eller fryser den i portionspåsar. Jag har fått frågan om jag adderar smör till svampen vid stekningen när jag ska frysa den och svaret är ja.

Denna hemmagjord pizza med skinka och kantareller är lite av ett undantag från mina svamprensar-metoder. Svampen ska nämligen inte stekas innan, och då vill man ha så torr svamp som möjligt. Alltså är detta en maträtt där man gärna får hälla upp ett glas vin, breda ut svampen på en tidning och roa sig med klassisk svamprensning. Har man tid och lust är det ändå ganska mysigt.

Välj gärna ett italienskt rödvin till pizzan. Italienskt rödvin och pizza är som gjorda för varandra, men så är det oftast med vin och mat av samma ursprung.

» Här hittar du fler recept på god höstmat

Hemmagjord pizza med skinka och kantareller

Hemmagjord pizza med skinka och kantareller

4 pizzor

Pizzadeg:

25g färsk jäst
3,5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk salt
8,5 dl vetemjöl

Tomatsås:

1 tetra passerade tomater
1 vitlöksklyfta
1 nypa strösocker
1 msk oregano
salt, peppar, lökpulver

Topping:

3 bitar mozzarella (á 125g)
1 paket lufttorkad skinka
1 paket salami
100g färska kantareller
70g rucola
1 kruka basilika
1 ask cocktailtomater (250g)
1 dl solrosfrön
balsamico

  • Blanda ut jästen i fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Ha i saltet och sedan mjöl, lite i taget, och kör med maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter tills du får en fast och elastisk deg. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 1-1,5 timmar i rumstemperatur. Dela degen i 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
  • Smält smör i en kastrull och har ner pressad vitlök. Ha sedan ner de passerade tomaterna och kryddorna. Låt allt puttra ihop under lock i cirka 5-10 minuter.
  • Lägg pizzorna på bakplåtspapper och bred på tomatsåsen. Toppa pizzan med hackad mozzarella, strimlor av lufttorkad skinka, salami och kantareller. Grädda pizzorna, gärna på en baksten, i 250°C i cirka 9-11 minuter, eller tills den fått fin färg. Fördela ut rucola, basilika, skivade cocktailtomater, solrosfrön och ringla över balsamico.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.