Hemmagjord prinskorv till jul

Stoppa egen korv

De senaste åren har vi gjort hemmagjord korv till julbordet. När vi berättar det för vännerna tycker många låter svårt och andra påstår att det är rena rama överkursen. det är klart att det är överkurs, men svårt är det verkligen inte. Dessutom blir det väldigt gott och är himla roligt eftersom man kan smaksätta sin hemmagjorda korv precis som man vill.

Var kan man köpa späck och fjälster?

Ska man göra egen korv behöver man två saker; en köttkvarn med korvhorn och fjälster att fylla färsen i. Ett korvhorn är pipen där den malda köttfärsen matas ut i lagom mängd (se bilden nedan) och fjälster är alltså skinnet man fyller korven med. Därefter behöver man bara kött och kryddor. Man kan även tillsätta späck och konserveringsmedel om man så vill. Receptet nedan är med späck som vi köpte i en av köttbutikerna i Söderhallarna i Stockholm. Man kan också bara låta bli att ansa bort det fett som sitter på köttet.

Hemmagjord korv

Hemmagjord julkorv

Fårfjälster kan man köpa i flera fysiska köttbutiker. Vi köpte vårt i en butik som dessvärre inte längre säljer fjälster, men du kan istället spana in Lundgrens Skafferi som har webbshop eller Johan i hallen som har webbshop och åtminstone tidigare fanns i Hötorgshallen i Stockholm. Gör man korv själv ska man nästan äta den inom ett par dagar, det blir nämligen inte så gott att frysa in – i alla fall inte så länge.

Köttkvarn med korvhorn

För den som nu går och funderar på att investera i en köttkvarn kan jag tipsa om den vi använder: en Kenwood Köttkvarn MG470. Den maler i tre grovlekar och går att göra korv med, tack vare medföljande korvhorn. Glöm inte att införskaffa ett par öronproppar för det låter ganska högt när kvarnen går. Den som vill jobba på musklerna kan naturligtvis använda sig av en handvevad köttkvarn.

Hur många korvar man får beror på hur smala fjälster man väljer, hur hårt man packar det och hur långa korvar man väljer att göra. Slutresultatet blir i alla fall cirka 1 kilo korv. En del tänker att det är perfekt tillfälle att ta tillvara på färsen som legat i frysen och göra korv på den. Mitt tips är att alltid använda färs som inte varit fryst. Det ger bättre smak på korven, och ska du sedan frysa korven slipper du en råvara som varit fryst två gånger. Frysningen i sig är inte dålig på något vis, men har man otur kan konsistensen blir lösare om stora iskristaller funnits i färsen som sedan skär sönder fibrerna. Fryst färs som legat länge kan också tappa spak eller plocka upp typisk frys-smak.

Göra egen korvHemmagjord korvGöra egen korv

Några tips när man gör egen korv

  • Tänk på hygienen och använd gärna plasthandskar.
  • Kyla är mycket viktigt vid hantering av färs.
  • Det är bra att vara två när man gör korv – en som matar och en som tar emot.
  • Egen korv får en annorlunda smak när man fryser den, för bästa resultat bör den ätas inom några dagar från det att den tillverkats.
  • Den hemmagjord korven enligt receptet nedan är utan tillsatser och håller av den orsaken inte lika länge som den korv man köper.
  • Forma gärna en liten köttbulle av färsen som du steker och smakar av – innan du stoppar korven. Då vet du hur kryddningen blir och om det behöver adderas exempelvis salt och peppar.

Hemmagjord prinskorv till jul

Hemmagjord prinskorv till jul

Cirka 1 kilo korv

500g karré
300g högrev
200g späck
1-2 msk iskallt vatten
2 tsk salt
1 msk grovmalen svartpeppar
1 tsk kryddpeppar
1 msk skånsk senap
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 kruka färsk timjan
2 rullar fårfjälster (á 4,5 meter styck)

Tillbehör:

Latexhandskar
Köttkvarn med korvhorn

1. Lägg späcket i frysen så är det enklare att mala. Spola av och blötlägg sedan fjälstret i ljummet vatten cirka 3 timmar. Massera fjälstret med jämna mellanrum. Fjälstret är redo att användas när det är genomblött och sladdrigt.

2. Mal köttet i köttkvarn med 3‐4 mm hålskiva. Tillsätt salt och peppar i färsen men bearbeta inte för mycket. Ställ köttfärsen i kylen och mal sedan späcket. Blanda det malda späcket med färs och kryddor. Tillsätt vatten till lämplig konsistens. Smaka gärna av färsen genom att steka en liten köttbulle och eventuellt komplettera med ytterligare salt och kryddor, om det behövs.

3. Ta av ena plastskivan på fjälsterrullen och skjut på tarmen på korvhornet. Ha en person som matar färsen genom kvarnen och en som tar emot det fyllda fjälstret. Fyll korvarna lagom hårt och massera försiktigt under tiden bort eventuella luftblåsor. När fjälstret är tillräckligt blött brukar färsen själv sköta utmatningen av fjälster från hornet så man slipper dra. Mata ut färsen till hela fjälstret är fyllt.

4. Snurra eller bind av till önskade korvlängder. Häng upp korven svalt och låt den droppa av till den känns torr. Lägg in i kylen. Smaken kommer allra bäst till sin rätt efter ett dygn i kylen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.