Hemmagjord tacokrydda

Skippa tillsatserna, gör egen tacokrydda

Är det äntligen dags för fredagsmys? Ska du kanske laga fajitas eller goda tacos? Då måste du självklart ha en god krydda. Istället för att köpa färdig tacokrydda till dina tacos är det bättre att göra egen krydda. Vet du varför?

Dels är färdig tacokrydda oförskämt dyrt jämför med att göra sin egen tacokrydda. Dessutom har många av de färdiga tacomixarna onödiga tillsatser. Flera tillsätter också socker i olika former, något som är helt onödigt. Det enda man behöver lite socker i när man gör tacos är en nypa i den hemmagjorda salsasåsen (eftersom socker lyfter tomaterna och jämnar ut syran). Socker i köttfärsen är helt uppåt väggarna fel och ett knep tillverkare använder för att göra oss konsumenter beroende av socker och sugna på mer.

Vad är det i färdig tacomix?

Vad innehåller då dessa färdiga tacomixar? I Santa Marias tacomix har tillsatt druvsocker, jästextrakt, potatisstärkelse, potatisfiber och klumpförebyggande medel (E551). Old el Paso och deras Tacokrydda kontrar med maltodextrin, stärkelse och jästextrakt. I ICA:s färdiga tacomix har man tillsatt modifierad potatisstärkelse, jästextrakt, potatisfibrer, maltodextrin, surhetsreglerande medel (E330). Man har alltså i den sista även drygat ut innehållet med både modifierad potatisstärkelse och potatisfibrer för att kunna ha mindre riktig krydda i påsen…

Visst, en del av ingredienserna må behövas för att kryddan ska kunna ligga i butik och i din kryddhylla i en evighet utan att byta färg eller klumpa sig… Andra är helt onödiga. Ska man ändå använda kryddan inom en snar framtid behövs inget av detta. Jag har haft min hemmagjorda krydda ståendes i över ett år och den har varken klumpat sig eller ändrat färg.

Hemmagjord tacokrydda är lätt att göra

För egen del ser jag bara ett tillfälle när kan tänkas behöva färdig tacokrydda – i nödfall om man är bortrest och inte har tillgång till en ordentlig kryddhylla. Att göra hemmagjord tacokrydda är inte det minsta svårt.

Det är bara att blanda kryddorna och sedan ha ner kryddmixen i en burk. Förvara den gärna på en mörk plats. Följer du receptet nedan får du också färdigt krydda till fler fredagar. Vill du bara ha en omgång direkt är det bara att krydda dina tacos efter smak med de angivna kryddorna nedan.

Till tacos med köttfärs, tacopaj, kyckling och fisk

Stek köttfärsen till den fått yta. Sedan har du på tacomixen mot slutet, precis innan köttfärsen börjat torka till. Hur mycket denna hemgjorda tacokrydda räcker till beror på hur mycket krydda man vill ha på sina tacos. Hemligheten med tacos är just att ha mycket smak på grejerna. Inget fjös! Till ett kilo köttfärs eller motsvarande innehåll brukar jag ta cirka 2-3 matskedar av tacomixen. Du får förstås ta hur mycket eller lite du vill.

Hemmagjord tacokrydda går precis lika bra att ha i din tacopaj, till vegetariska tacos med linser, till tacos med quorn färs och till tacos med kyckling eller fisk.

» Massor av goda taco-recept hittar du här

Hemmagjord tacokrydda

Till cirka 4-7 kg köttfärs

Hemmagjord tacokrydda

2 msk spiskummin
2 msk malen koriander
2 msk rökt paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1 tsk ancho chilipulver
1 msk oregano
1 msk nymalen svartpeppar
2 msk salt

1. Blanda spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver och vitlökspulver med lökpulver och de två chilisorterna.

2. Smula ner oregano i blandningen och mal ner hel svartpeppar. Blanda med salt och förvara i en burk.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.