Baguetteburgare

Hamburgare är så himla gott – och godast blir det när man gör dem själv. Roligast är förstås när man försöker sätta lite knorr på det hela genom att variera tillbehör, bröd och smaksättning. Exempelvis kan man använda rågbröd eller frasig chiabatta istället för det vanliga hamburgerbrödet. Man kan också välja fyllning av rotsaker istället för gurka, tomat och sallad. Under sommaren är det fiffigt att göra dessa hemma, plasta in dem och sedan ta med på picknicken.

Vin till hamburgare

Extra stilpoäng får man om man grillar biffarna och serverar med ett glas rödvin. Rödvin är perfekt till hamburgare, därför finns ett passande vintips under receptet.

För: 4 personer

Biffar:
1/2 dl svarta oliver
1/2 dl gröna oliver
3 msk kapris
1/2 gul lök
600g köttfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Tomatsås:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl rödvin
salt, peppar, socker, timjan, oregano

Grönsaksblandning:
250g broccoli
1 röd lök
1 morot
1 röd paprika
1/2 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek

2 baguetter
4 skivor ost

1. hacka oliver, kapris och lök. Blanda med resten av ingredienserna. Forma till biffar och stek eller grilla dessa.

2. Hacka gul och vit lök och ha ner den i en kastrull med smör. Låt den mjukna och ha sedan i krossade tomater, tomatpuré, vin och krydor. Låt puttra ihop under lock på svag värme i cirka 20 minuter.

3. Dela broccolin i mindre träd, klyfta löken och skär morot, paprika och zucchini till stavar. Fräs allt i smör i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök och sambal oelek.

4. Dela baguetterna och lägg ost på bottenskivan. Lägg på köttfärsbiffarna och sedan grönsakerna.

Rekommenderat vin till hamburgaren: Villa Marina Rosso Conero (nr 2143) – 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

testa hemmagjorda hamburgare i Baguette, toppade med smörfrästa grönsaker. Extra poäng får man om man grillar biffarna