Äppelmos med chili

Vad ska man göra av äpplena?

Äpplena har börjat trilla av träden och nu är det dags att göra något åt dessa goda fynd. Bland de äpplen som hamnat på marken och inte blivit för kantstötta eller maskätna kan man gott göra något roligt med. Äppelpaj och äppelkaka är några av mina favoriter, men självklart kan man göra lite mer annorlunda saker så som köttfärsbiffar med äpple eller en len soppa med jordärtskocka som toppas med smörstekta äpplen. Mums!

Enkelt recept hemlagat på äppelmos

En annan god sak man kan göra med äpplena är äppelmos. Det är verkligen enkelt att göra äppelmos, så enkelt att man bara kokar dem och har ner i en burk. Det finns förstås olika sätt att göra äppelmos på. En del använder askorbinsyra så att äpplena inte ska missfärgas, något jag inte gjorde och heller inte tyckte det var några problem med. Man kan också tillsätta Atamon för att få moset att hålla längre. I det här receptet ingår det också lite chili vilket ger en extra knuff av värme som blir riktigt god.

Hemmagjort äppelmos med chili

Det här receptet är med mycket mindre socker än man annars brukar använda. De flesta recepten är beräknade på 3 deciliter strösocker per 1 kilo äpplen. Eftersom äpplena är söta i sig själva använde jag en halv deciliter mörkt farinsocker, men det var knappt att det behövdes. Dock fyller ju sockret en funktion i sig och det är att äppelmoset håller längre. Eftersom det här receptet innehåller mindre socker håller den alltså inte lika länge.

Frysa äppelmos

Äppelmoset går bra att frysa om man vill spara det länge, annars klarar det sig mellan 2-4 veckor i kylskåpet. Beroende på hur kvalitén på äpplena är, hur låg temperaturen i kylen är samt samt hur rena och tillslutna burkarna är håller moset olika länge. För mig höll det i 4 veckor, men dofta och smaka gärna på moset när det har stått ett tag.

Hemmagjort äppelmos med mindre socker

Cirka 4-5 dl

Hemmagjort äppelmos med mindre socker

1 kg svenska äpplen
3-5 dl vatten
0,5 dl mörkt farinsocker
1 tsk chiliflagor

1. Skala och kärna ur äpplena. Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på mediumvärme till äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).

2. Sila bort överflödigt vatten (det här är gott att dricka som det är). Rör i socker och chiliflagor. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.