Hemmagjort, krämigt potatismos och tips på goda smaksättningar

Hemmagjort, krämigt potatismos och tips på goda smaksättningar

Potatismos är det perfekta komplementet till både vardagsmat och helgmat. Det passar utmärkt till allt ifrån pannbiffar och köttbullar, till köttgrytor, fisk och inte att förglömma – plankstek och fiskgratäng. Mos är också enkelt att göra och kan varieras på en mängd olika vis tack vare smaksättningar och toppings. Nedan bjuder jag på det klassiska grundreceptet på potatismos och tipsar om hur du med enkla medel kan göra moset riktigt lyxigt och gott. Jag har alltid lökpulver i mitt mos, men det gör man förstås som man vill med.

Hur mycket potatis ska man ha till potatismoset?

I de flesta grundrecepten tycker man att 1 kilo potatis ska räcka till 4 personer. Det tycker jag blir för lite. Just i potatismos behöver man också lite mer potatis än i exempelvis en potatisgratäng. Moset sväljer mer potatis, så jag brukar ta 1,2 till 1,3 kilo potatis, lite beroende på vad jag ska servera till. Potatismos kräver också mer salt än man tror. Smaka alltid av medan du gör moset. Se dock upp så du inte saltar för mycket! Låt hellre gästerna själva addera salt när de äter. Då lyfter också smaken bättre.

Viltgryta Potatismos av färskpotatis

Man kan använda vilken sorts potatis som helst till mos – både fast och mjölig. Man kan faktiskt göra potatismos av färskpotatis med! Jag har gjort mos på färskpotatis vid flera tillfällen då det inte gick att få tag i någon annan sort i butik.

Det man ska tänka på när man använder färskpotatis är att inte bearbeta moset för mycket, dvs inte mosa och veva runt för mycket. Då blir det garanterat klistrigt. Mosa bara potatisen försiktigt med en gaffel, vänd i mjölken och smaka av med kryddor. Var också noga med att inte koka potatisen för länge. Då faller den isär för mycket.

Vilken sorts potatis ska man ha i potatismoset?

Det går som sagt att använda både fast och mjölig potatis i mos, dock tycker jag att mjölig potatis blir allra bäst. Den mjöliga potatisen gör att det inte blir klistrigt och binder dessutom bättre vätskan man rör i. Det blir helt enkelt ett krämigare och mer följsamt mos. Moset blir en aning krämigare om man använder grädde, men mjölk i moset blir precis lika bra.

Vill man inte göra potatismos kan man göra stomp. Stomp är samma sak som potatismos men innehåller större bitar av potatisen. Använder man en potatismosare mosar man bara potatisen slarvigt, men jag tycker det är enklast att göra stomp med en gaffel. Till stomp använder man helst creme fraiche eller grädde eftersom en tjockare vätska håller ihop det hela bättre. Har man i mjölk blir det för rinnigt. Har du i mer vätska i moset får du istället en puré. En potatispuré är slät och helt utan klumpar. Prova exempelvis detta recept på Söndagsstek med gräddsås och potatispuré. Potatismos går utmärkt att göra i förväg. Värm på det i kastrullen på plattan och ha i lite mer vätska.

Några tips när du gör mos:

Potatismos

  • Koka inte potatisen för länge. Då faller den isär för mycket. Känn med en sticka om den är klar. Potatis brukar inte behöva koka mer än 10-15 minuter, beroende på om den kokas hel eller är delad.
  • Ta alltid lite mjölk vartefter för att se hur konsistensen blir – ös inte i allt på en gång.
  • Bearbeta inte moset för länge. Om moset blir klistrigt har du rört och mosat för mycket. Risken är mindre att moset blir klistrigt om du använder mjölig potatis. Det kan också bli klistrigt om man har i för mycket vätska.
  • Kör aldrig moset med mixer eller i en hushållsassistent!

Annorlunda potatismos

Hur kan man då variera sitt potatismos? Byt halva mängden potatis mot broccoli, rotselleri, kålrot eller jordärtskocka. Eller varför inte pumpa, palsternacka eller aubergine? För en mer proteinrik variant kan man blanda halva mängden potatismos med mosade vita bönor. Här är en variant fast häften palsternacka, hälften bönor.

För att få god smak på moset kan man blanda det med brynt smör, baconfett eller citronsaft. Kryddningen kan varieras med vitlökspulver, rosmarin eller rökt paprikapulver. Mjölken kan bytas mot creme fraiche, syrad grädde eller vanlig grädde för att få ett fylligare och mer smakrikt mos.

Moset blir också gott när man strösslar saker på det eller blandar upp det med godsaker. Exempelvis kan man toppa det med stekt och hackat bacon, rostade, hackade mandlar, stekt svamp, strimlade soltorkade tomater, hackade örter så som persilja, rosmarin, dragon eller dill. Man kan röra i kapris, purjolök, västerbottensost, rostad lök eller skivade gröna oliver.

Av sitt färdiga potatismos kan man sedan göra Pommes Duchesse runt planksteken eller spritsa ut runt fisken till en fiskgratäng.

Hemmagjort, krämigt potatismos Potatismos grundrecept

För: 4 personer

1,2 kg mjölig potatis
50g smör
1,5 dl mjölk
salt, lökpulver

1. Skala och dela potatisen till bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-12 minuter eller tills den mjuknat.

2. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i smör och sedan mjölk till moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt och lökpulver. Strössla gärna över lite hackad persilja eller torkad dill innan servering.

Tips på recept att servera potatismoset till:

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.