Hemmagjort Ramslökssmör

Godaste smöret – med ramslök

Jag har gjort eget smör för första gången. Jag har alltid tyckt att det är lite overkill att göra eget, även om det förstås blir väldigt gott. Dock hade jag ingen aning om att det var så lätt. Nu börjar jag bli orolig att jag kanske har fastnat i smörträsket precis som Johan på MatGeek som dessutom har skrivit den omättligt populära boken SMÖR.

Vilken mixer ska man ha?

Jag har fått frågan tidigare om det här med matberedare, elvisp och mixer. Jag har ingen matberedare eftersom jag inte bakar. Anledningen till att jag inte bakar är helt enkelt att jag inte äter bröd. Jag har istället en mixerstav från (Braun MR570FPHC) som man kopplar på ballongvisp eller hacktillsats. Enda nackdelen är att man inte kan låta den stå och gå av sig själv eftersom knappen måste vara intryckt.

Vilken visp ska man ha?

RamslökNär jag sedan var i valet och kvalet om jag skulle köpa en stor hushållsassisten slog jag istället till på en elvisp med skål (Bosch MFQ3560). Elvispen kan man köra löst och byta till degkrok, men man kan även ha den placerad i en ställning som roterar en bunke. Jag var lite orolig att jag skulle ångra det här köpet men jag är faktiskt helnöjd.

Om du går och funderar på vad man ska köpa då är det förstås smidigt med en hushållsassistent som gör hela jobbet. Med tanke på alla bunkar och skålar tar den lika mycket plats. Dock tycker jag det är bättre att ha flera lösa apparater som kan göra arbetet samtidigt. När elvispen står och vispar något kan jag hacka något annat med mixern. Mixerstaven kan man dessutom ha i kastruller och bunkar som man vill. Ska man baka bröd kan dock en hushållassistent vara ett bra val.

Värma ramslök?

Men, tillbaka till smöret. Jag var nere en sväng på Kinnekulle och plockade massor av ramslök här om veckan så självklart var man tvungen att laga alla de klassiska recepten med ramslök. Det här smöret var verkligen enkelt att göra och blev riktigt gott. Många använder rå ramslök, men jag är inte överförtjust i den fräna gräsiga smaken som ramslöken har i sitt otillagade utförande. Därför ser jag alltid till att värma ramslöken.

Det finns förespråkare som tycker att smaken försvinner när ramslöken värms upp – det här stämmer inte. Jag har både friterat och torkat ramslök, och sanningen är att den får en rundare och mjukare smak utan det där ettrigt gräsiga. Eftersom jag kände mig lite som en upprorisk tonåring i min åsikt var jag tvungen att bolla med några välkända kockar om rå respektive uppvärmd ramslök, och de höll med. Phew :) Läs mer om ramslök.

Hur gör man hemmagjort smör?

Till det här smöret får alltså ramslöken värmas med oljan och sedan blandas i för att ge smöret en lösare konsistens. Man får förstås göra som man själv vill. Vill man ha ramslöken helt rå blandar man bara i oljan och den hackade ramslöken utan att värma det.

Äter man inte bröd av någon orsak är ramslökssmöret gott att ha både på bakad potatis, på lättkokta primörer och i upp och ned-vända champinjonhattar.

Se gärna videon nedan där du ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Hemmagjort Ramslökssmör

ca 275g

Hemmagjort Ramslökssmör

5 dl vispgrädde (40%)
1 msk flingsalt
0,5-1 dl olivolja
0,5 dl hackad ramslök

1. Slå upp vispgrädden i en bunke och vispa med en elvisp till det blir kornigt. Vispa lite till.

2. Slå av vätskan och mosa ihop smöret med en slickepott. Fortsätt så till till all vätska försvunnit.

3. Värm 0,5 deciliter av oljan i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan när olja börjar bli ljummen. Hacka ramslöken och ha ner i oljan. Rör ner i smöret tillsammans med smulat flingsalt. Beroende på hur man har tänkt att använda smöret kan man göra det mer bredbart genom att blanda i mer olivolja.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.