Het Chili på högrev

Härlig chili som fredagsmat

Mörka januari kräver god mat som är värmande både i mage och själ. En favorit som jag ofta lagar är chiligryta. Till den serverar vi gräddfil, hackad koriander, majs, cheddarost, hackad rödlök och mjuka tortillabröd. Vill man nu komma i form får man göra som man vill med tortillabröden – en het chili på högrev passar nämligen precis lika bra utan.

Tacopaj av resterna

Jag brukar också göra en stor omgång så att det räcker till flera middagar. Får man mycket över kan man göra en tacopaj av resterna. Då gör man bara ett pajskal, blandar upp köttet med lite ägg, har ner i skalet och ställer in i ugnen. Har man gjort tacos med stekt köttfärs kan man även behöva blanda äggen med grädde innan det åker ner i pajskalet.

Recept på chiligryta med nötkött

Visste du förresten att tacos är ett samlingsnamn för för mat från det mexikanska köket där man fyller tacoskal eller tortillabröd med tillbehör. Här kan du kika för att lära dig skillnaden på fajitas, tacos, enchiladas och burritos.

» Jag älskar heta grytor och har samlat mina bästa recept på chiligryta här.

Het Chili på högrev

För: 6 personer

Het Chili på högrev

Chili:

1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
3 färska jalapeños
1 kg högrev
2 stjälkar selleri
7 vitlöksklyftor
1 chipotle
1 burk krossade tomater
33cl porter (öl)
2 msk oxbuljong
3 dl vatten
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

2 dl gräddfil
1 kruka färsk koriander
1 burk majs
100g cheddarost
1 rödlök
1 frp tortillabröd

1. Dela och lägg paprika, lök, och jalapeños i en ugnsform. Ringla över olja och rosta i 225° tills de börjar få bruna fläckar (ca 20 min). Ta sedan ut och låt svalna.

2. Putsa köttet och tärna det i småbitar. Bryn det i lite olja i en stekpanna tillsammans med salt och peppar. Lägg över i en gryta eller stor kastrull.

3. Hacka allt som varit i ugnen. Skär selleri till mindre bitar och hacka vitlök och chipotle. Ha ner allt i kastrullen och häll på krossade tomater, oxfond, öl och kryddor. Låt blandningen koka upp och vrid sedan ner till låg temperatur. Rör om och låt stå och puttra på låg värme under lock i 5-6 timmar.

4. Servera med gräddfil, hackad koriander, majs, stavar av cheddarost, skivad rödlök samt mjuka tortillabröd, efter behov.

Het Chili på högrev passar som fredagsmat. Servera med gräddfil, hackad koriander, majs, cheddarost, hackad rödlök och mjuka tortillabröd.