Chiligryta med bönor, oxkind, chipotle och apelsin

Recept för slökokare

Det må hända att en gryta passar bäst en kulen höstdag. Däremot tycker jag att en het chili funkar precis året om. Hemma hos oss äter vi chiligryta åtminstone en gång i månaden. Dels är det skönt med mat som sköter sig självt, dels det är det en perfekt tv-middag att mumsa på till en bra rulle. Ett måste hemma hos oss är att chilin är riktigt het samt serveras med gräddfil, färsk koriander och cheddarost. Därefter kan smaksättning och andra tillbehör variera.

Inte bara gryta med högrev

Det fina med en stor gryta är att man får lunchlådor, alternativt rester till dagen efter. Det är bara att vräka på med en bamseportion och njuta i flera dagar. De flesta lagar chili med högrev, men det är ju nästan trist. Det finns ju så mycket annat gott kött att göra gryta på.

Långkokt Chiligryta

För att en chili ska bli riktigt bra bör den koka länge och på låg temperatur – då är en slökokare ett perfekt alternativ. Oxkind är en styckningsdetalj som är ganska kompakt, därför kan man behöva gaffla isär köttet till denna – lite som när man gör pulled pork. Har man inte tillgång till just oxkind går det precis lika bra med högrev eller vanliga grytbitar.

» Här hittar du fler goda recept som lagas i slökokare

Het chiligryta med oxkind, chipotle och en hint av apelsin

Rostade paprikor

Chiligryta med bönor, oxkind, chipotle och apelsin

För: 8 personer
Tid: 8-9 timmar
Temperatur: 225° + Slökokare på högsta läget

Het chiligryta med oxkind, chipotle och en hint av apelsin

Gryta:
3 dl torkade kidneybönor (6 dl efter blötläggning)
1,5 kg oxkind
2 gula lökar
4 chipotle (rökt habanero)
4 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1 gul paprika
2 röda paprikor
1 paket blekselleri
1 burk krossade tomater
1 msk äppelcidervinäger
2 msk råsocker
salt, peppar
1 msk apelsinolja

Tillbehör:
3 dl gräddfil
1 kruka koriander
1 burk majs
1 paket tortillabröd
cheddarost

1. Blötlägg kindeybönorna i rikligt med vatten ett dygn innan. Byt gärna vattnet en gång under tiden. Skippa detta steg om du använder färdigkokta på burk.

2. Dela och kärna ut paprikan. Lägg ut i en ugnsfast form och rosta i 225° i 30 minuter.

3. Ansa oxkinderna och dela till munsbitar. Fräs upp smör i en stekpanna och bryn köttet på hög värme i omgångar tillsammans med hackad gul lök, chipotle och vitlök. När köttet är brynt, slå i vattnet i stekpannan, låt det koka upp och slå sedan ner allt i slökokaren.

4. Hacka den rostade paprikan och sellerin. Ha ner i slökokaren. Slå på krossade tomater, vinäger och råsocker. Krydda ordentligt och låt sedan slökokaren gå på högsta temperaturen i minst 9 timmar. Om köttet håller ihop, ge det lite hjälp på traven genom att dra sönder det med två gafflar – precis som när man gör pulled pork. Rör om då och då. När grytan är klar, ringla över apelsinoljan och rör om. Servera med gräddfil, färskhackad koriander, majs, riven cheddarost och tortillabröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.