Het kräft- och pumpasoppa

Förrätt till Halloween och alla helgona

För min del så är pumpa en stor favorit. Tidigare tyckte jag att det var enbart förknippat med Halloween och en aning svårlagat, men efter att ha provat alla möjliga sorters pumpa har den kommit att bli ett återkommande inslag i den dagliga matlagningen.

Enkelt recept på soppa till buffén

Pumpa ger bra sötma i anrättningarna och blir väldigt bra när den kombineras med skaldjur och fläsk. I den här soppan får muscatpumpa och kräftstjärtar samsas i en het och krämig harmoni. Tack vare creme fraiche får man också en ljuvlig syrlighet som lyfter det hela. Man kan förstås bara använda grädde eller creme fraiche om man så vill. Det här är en perfekt förrätt som kan serveras i skålar och toppas med några kräftstjärtar. Den är också fin att servera i små glas vid en buffé eller som en enkel aptitretare.

» Fler recept med pumpa hittar du här.

Het kräftsoppa med pumpa

För: 4-6 personer som förrätt

Het kräft- och pumpasoppa

1 msk smör
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 spansk peppar
100g muscatpumpa
1 stjälk blekselleri
170g kräftstjärtar
1 dl vitt vin
2 msk hummerfond
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
salt, peppar, oregano

1. Hacka upp lök, spansk peppar, pumpa och selleri. Hetta upp en kastrull med smör och pressa i vitlök, ha ner grönsakshacket och låt det fräsa några minuter. Häll på vin ha ner kräftstjärtar, hummerfond och kryddor. Spara några kräftstjärtar till dekoration. Låt puttra under lock på svag värme i ca 10 minuter.

2. Kör allt till en slät smet med mixer. Ställ tillbaka på plattan och ha ned grädde och creme fraiche. Späd eventuellt med vatten om den blir för trögflytande. Häll upp i skålar och dekorera med några kräftstjärtar på toppen.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.