Het mango-curryrubHet mango-curryrub

Gör egen rub

Den här kryddmixen går bra att använda precis som gammal hederlig currykrydda, dock blir kornen rätt stora vilket gör att den lämpar sig allra bäst som rub. Använd den antingen i torrt utförande eller blanda upp med en skvätt olja för att få en våt rub.

Den är dessutom en trevlig present att ge bort till matintresserade vänner – bara att ha ner i en tjusig burk och sätta på en etikett. Några goda förslag att ha den till? Ja, varför inte gnugga in kycklingklubbor eller en bit fransyska innan de hamnar på grillen eller i ugnen?

Vad ger smaken i curry?

Bockhornsklöver går att få tag i lite varstans. Beställ på nätet eller kolla i thaibutiker. Själv hittade jag i en The English Shop i Söderhallarna i Stockholm.

Het mango- och curryrub

Ca 1,5 dl
Temperatur: 50°

1 färsk mango
100g färsk fänkål
1 röd chilifrukt
1/2 dl malet bockhornsklöver
2 msk gurkmeja
3 msk koriander
3 msk spiskummin
2 msk salt

1. Skala mangon och dela den, samt chilin och fänkålet till mindre bitar. Ha ner allt i en mixer och kör till en slät smet.

2. Blanda ihop purén med resten av ingredienserna och bred ut på ett bakplåtspapper.

3. Ställ in en plåt med bakplåtspappret i ugnen i 50° i ca 6 timmar. Ha luckan lite på glänt så att fukten kan sippra ut.

4. Lossa den tunna kakan från bakplåtspappret och bryt till bitar, kör sedan till ett pulver i mixer. Förvara torrt i en burk.

Curry-kaka


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.