Het pumpasoppa med skaldjursspett

Soppa till Halloween

Till Halloween är det kul att bjuda på färgstarkt mat. Med den färggrann och het pumpasoppa med skaldjursspett kan man lätt lyxa till halloweenmiddagen då det blir en en riktigt trevlig start som lämpar sig bra både som förrätt och huvudrätt. Är dina gäster känsliga mot het mat går det förstås lika bra att skippa sambal oeleken eller bara ta lite mindre. Tillsammans med de stekta räkorna på spett blir det ett trevligt inslag.

Annorlunda pumpasoppa

Pumpasoppa kan man göra på flera sätt. Den vanligaste varianten är att man mixar soppan till en slät puré eller låter den koka så länge att pumpan helt faller isär. Denna variant är med pumpatärningar. Det gör den lite tuggigare och mer som en vanlig grönsakssoppa. Läs gärna om våra vanligaste pumpasorter och vilka som går att äta.

Het pumpasoppa med skaldjursspett

För: 4 personer

Het pumpasoppa med kräftstjärtar och gambas

400g muscatpumpa
2 morötter
1/2 röd lök
1 stång blekselleri
2 morötter
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk hummerfond
3 dl grädde
2 msk sambal oelek
salt, peppar, torkad dill
1 burk kräftstjärtar i lag (170g)

Spett:

12 stora räkstjärtar
4 träspett

1. Hetta upp en kastrull med smör. Skala morötter och pumpa och skär till stora bitar. Strimla lök och selleri, ha ner allt i kastrullen. Låt fräsa cirka 5 minuter under omrörning.

2. Häll på vin, vatten, hummerfond, grädde, sambal oelek och kryddor. Låt det puttra under lock i cirka 15 minuter på svag värme, ha sedan i kräftstjärtarna.

3. Trä upp de stora räkstjärtarna på träspett och stek dem i en vanlig stekpanna med lite salt och peppar. Servera direkt med ett spett per skål.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.