Het tomatsalsa

Godaste tomatsalsan gör du själv

En god salsasås kräver lite tid, men vad gör det när det blir så fantastiskt gott? Det fina är ändå att det är himla enkelt att tillreda en het tomatsalsa. Hur het man vill ha sin salsa väljer man själv genom att ha i mer eller mindre sambal oelek. Sambal oelek köper man på burk i vilken butik som helst och tack vare denna slipper man hacka chilifrukter.

Servera såsen varm eller kall

Den här salsan sköter sig själv och blir godast om den får stå och puttra på låg värme riktigt länge – gärna mellan 30 till 60 minuter. På så vis får kryddor och råvaror koka ihop ordentligt. Den lilla nypan socker i såsen är det som gör att såsen får en fin avrundning och att tomaternas sötmas plockas fram, snarare än ettrighet. Servera till hemmagjord falafel eller kyckling.

Het tomatsalsa

För: 4 personer

Het tomatsalsa

2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1-2 msk sambal oelek
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
salt, peppar, oregano, timjan
1 nypa socker

1. Smält smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök och hackad gul lök. Låt det mjukna i kastrullen.

2. Häll på de krossade tomaterna, äppelcidervinäger, tomatpuré, kryddor samt en nypa socker. Var inte blyg med oreganon – det är den som ger den goda smaken. Låt puttra på låg värme under lock cirka 30 minuter eller mer.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.