Heta asiatiska köttfärsspett med nudelsallad

Enkel mat till vardag och helg

Rätt som det är blir en ny favoriträtt till – som dessa heta asiatiska köttfärsspett med nudelsallad. Kryddigt, smakrikt och festligt blir det tack vare umamibomberna soja, koriander, sojabönor och köttfärs. Servera till helgen eller som vardagsmat i veckan. Denna maträtt passar precis lika bra till båda.

Innan vår renovering av köket satte igång bestämde jag mig för att göra mig av med en masa saker som låg och skräpade. När allt kommer omkring samlar man på sig en massa prylar som ligger och tar plats helt i onödan. Alltså tyckte jag det var ett ypperligt tillfälle att röja ut ordentligt. En av de saker som rök under denna utrensning var våra ätpinnar. Vi använde dem aldrig och det kändes som de tog onödig plats i lådan. Självklart har jag redan behövt ätpinnar vid två tillfällen efter detta. Som tur är går dessa goda köttfärsspett att äta med kniv och gaffel.

Köttfärs, nudlar och koriander

Till spetten valde jag att använda blandfärs. Föredrar man vanlig nötfärs, eller enbart fläskfärs, går det så klart lika bra. Jag använde blandfärs eftersom det blir en bra balans mellan torrheten i nötfärsen och fetman ifrån fläskfärsen, som också gör köttfärsrullarna mindre kompakta. Kombinationen av nötfärs och fläskfärs ger också fin smak. Köttfärsspetten smaksätts med citrongräs och chili. Gillar man het mat har man i mer, annars mindre.

Nudelsalladen görs av vitkål, sojabönor, cashewnötter, avokado, koriander och glasnudlar. Det finns olika typer av nudlar; dels äggnudlar gjorda på ägg och vetemjöl, samt risnudlar som görs på mjöl från ris. Glasnudlar i sin tur görs istället på stärkelse från mungbönor. Glasnudlar innehåller också olika kombinationer av exempelvis potatisstärkelse, ärtstärkelse och tapiokastärkelse. Alltså är de glutenfria, och således även detta recept.

» Här hittar du fler recept med asiatiska inslag

Heta asiatiska köttfärsspett med nudelsallad

För: 4 personer

Heta asiatiska köttfärsspett med nudelsallad

Köttfärsspett:

600g blandfärs
2 msk hackat citrongräs
1 röd chilifrukt
salt, peppar

Nudelsallad:

300g vitkål
3 msk flytande smör
1 msk äppelcidervinäger
salt
200g glasnudlar
250g frysta sojabönor
1 dl cashewnötter
2 avokado
1 kruka koriander
japansk soja
sesamolja

  • Hacka citrongräs och chili (gillar du het mat har du i mer chili). Blanda med färsen samt salt och peppar. Forma färsen till rullar och stek dem i smör. Trä i ett spett i varje färsrulle efter stekningen.
  • Strimla vitkål och fräs det i en stekpanna tillsammans med smör i cirka 3 minuter. Slå på vinägern mot slutet och låt det fräsa bort. Salta ett varv och ställ åt sidan.
  • Tillaga glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Tina sojabönorna i varmt vatten. Grovhacka cashewnötter och tärna avokado.
  • Blanda stekt vitkål med glasnudlar, sojabönor, cashewnötter och avokado. Servera med färsk koriander, soja och sesamolja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.