Het ancho- och böngryta i Schlemmertop

Chiligryta med ancho och nötstek

I julas när vi var på landet provade jag att laga i mammas Schlemmertopf. Hon har haft den inskuffad längst in i ett skåp och jag har bara sett den användas en gång. (Enligt ryktet har jag hört den användas två gånger, men det hör inte till historien…)

Jag tyckte i alla fall nästan lite synd om den där den stod och dammade, och bestämde mig därför för att sätta den på prov. Vad jag har hört så ska maten bli fantastiskt god och alla vitaminer och näringsämnen bevaras. Tack vare att den är självösande blir maten mör och fin utan att bli torr. Man behöver inte ens tillsätta något fett och kan låta den stå och puttra för sig själv utan att behöva lägga mer än en halv tanke på den. Hur fint är det inte med mat som sköter sig själv?

Het ancho- och böngryta i SchlemmertopfHet ancho- och böngryta i SchlemmertopfSchlemmertopf

Laga mat i Schlemmertopf

Vad är en Schlemmertopf undrar du kanske nu? Jo, en Schlemmertopf är en lergryta med lock som man stoppar in i ugnen. Namnet låter ju inte särskilt aptitligt, men det betyder faktiskt läckergryta på tyska. Ja, tyskarna må ha konstiga idéer för sig, men den är faktiskt en riktigt läcker gryta.

Innan man använder den blötlägger man den i 10 minuter så att den får dra till sig fukt. Sedan ställer man in den i en kall ugn och låter den sköta sig själv. Det enda man behöver göra är att hacka innehållet och fylla den. Sånt gillar vi.

I alla fall så gick jag och köpte mig en egen Schlemmertopf nu i veckan. Den var ju trots allt himla smidig och den stora gjutjärngrytan jag köpte runt jul är så stor att den bara åker fram när det ska lagas stora saker och mycket. Den här köpte jag på Clas Olsson för 229:-. Vill du testa fler recept med lergryta så kan du kika här.

Het böngryta i Schlemmertopf

För: 8 personer
Tid: 4 timmar
Temperatur: 225°

Het ancho- och böngryta i Schlemmertopf

Chiligryta:
1,5kg nötstek
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
4 stänger blekselleri
4 vitlöksklyftor
6 bitar rökt ancho
2 burkar kidneybönor
4 dl vitt vin
3 msk oxfond
5-10 dl vatten
salt, peppar, socker
timjan, oregano, persilja
2 msk ljus redning

Tillbehör:
5 dl gräddfil
1 paket tortillabröd
1 burk majs

1. Blötlägg lergrytan i 10 minuter.

2. Ansa köttet, dela till mindre bitar och brässera sedan köttbitarna i en riktigt het panna – köttet ska få yta fort. Häll över köttet i lergrytan.

3. Hacka lök, paprika, selleri samt vitlök och ancho chili. Skölj kindeybönorna. Ha ner allt i lergrytan, krydda och strö över socker. Häll på vin, oxfond och vatten. Ställ in lergrytan i kall ugn och ställ temperaturen på 225° (ej snabben). Låt sedan stå i 3,5 timmar. Rör gärna om en gång efter halva tiden.

4. Tag ut grytan efter ca 3,5 timmar. Rör ut redningen i kallt vatten och slö över. Ställ in grytan ytterligare 30 minuter. Servera med gräddfil, tortillabröd och majs.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.