Het lammstek med ugnsbakade rotfrukter och aprikoser

Laga en god söndagsstek

En mör och smakrik stek sitter aldrig fel – framför allt inte på en söndag. När man ska laga den här maträtten bör man ha gott om tid. Den blir nämligen allra bäst när den får tillagas på låg temperatur under längre tid så att köttet inte blir stressat utan istället blir så där mört och fint. Som tur är så är den här maträtten enkel att göra i ordning. Helt glutenfri är den också vilket gör att den passar till fler.

Hösträtt i ugn med rotsaker

Den här goda lammsteken är en av mina favoriter med den chiliheta kanten som blir runt om. Tillsammans med härliga rotsaker blir den alldeles utmärkt att avnjuta som söndagsmiddag. Den räcker till många vilket passar utmärkt att ha som matlådor om man färre i hushållet. Använd gärna en kött-termometer om du är osäker på tiden. Alla innertemperaturer på kött hittar du här.

LammstekRåvaror

Het lammstek med ugnsrostade rotfrukter och aprikoser

För: 8 personer
Tid: 2 timmar
Temperatur: 75°

Het lammstek med ugnsbakade rotfrukter och aprikoser

1,5 kg lammstek
4 msk sambal oelek
4 vitlöksklyftor
6 kvistar timjan
6 kvistar oregano
1 tsk liquid smoke
1 dl rött vin
salt, peppar, timjan, oregano

10 mindre potatisar
5 rödbetor
6 morötter
1 palsternacka
1 fänkålshuvud
1 gul lök
3 schalottenlökar
10 stora vitlöksklyftor
200g torkade aprikoser

1. Ansa lammsteken. Om den har en svål, låt denna sitta kvar. Skär ett snitt i steken och peta in ett par krossade vitlöksklyftor samt kvistar med oregano och timjan. Pensla lammsteken med Liquid Smoke och bred på ett tjockt lager med sambal oelek. Salta och peppra ordentligt. Lägg steken i en ugnsfast form med det fyllda snittet nedåt. Ställ in i 75°C i cirka 2 timmar.

2. Skala rotfrukterna men behåll skalet på potatisen och vitlöken. Skär allt till stora bitar och fördela ut det runt om steken. Peta ner aprikoser samt vitlöksklyftor med skal mellan rotsakerna. Slå på vin, salta och peppra. Öka värmen på ugnen till 200°C och ställ tillbaka steken i ugnen i cirka 30-40 minuter. Kontrollera gärna innertemperaturen med en stektermometer.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.