Högrevsburgare med ramslöksburgerdressing och potatisklyftor

Bästa högrevsburgaren

Emellanåt får man chansen att äta maträtter som är fantastiskt goda, så goda att man går och tänker på dem långt efteråt. Visst händer det när man går på restaurang, men för oss sker det som oftast när familjen lagar mat tillsammans. Dessa högrevsburgare med ramslöksburgerdressing och potatisklyftor är en sådan rätt.

Klart man ska grilla hamburgarna

Själva maträtten hjälptes vi åt att göra. Min pappa gjorde biffarna, som för övrigt blev otroligt goda och saftiga, jag gjorde ramslöksdressingen, och min sambo och mamma hjälptes åt att fixa tillbehören och duka. Burgarna grillade vi så klart, men visst kan man steka dem om man inte har tillgång till en grill.

Har man inte tillgång till ramslök kan man byta mot en vitlöksklyfta, eller varför inte mot fem blad löktrav. Löktraven kan man strimla som ha i färska. Använder du vitlök blir den godast att pressa ner i en skål, blanda med lite flytande smör och micra i 30 sekunder. Jag kan lova att det blir så mycket godare än med rå vitlök.

Ramslök

Högrevsburgare

Bästa hamburgerbröden

Vilket vin ska man välja till hamburgare?

Till det hela drack vi en snygg zinfandel som jag hade fått i födelsedagspresent. Villkoret när jag fick lådan med blandade viner var att de inte bara skulle drickas som de var – jag var tvungen att matcha dem med mat. Jag tyckte det var ett bra villkor, och till dessa burgare passade det perfekt.

Chunky Red Zinfandel (74772)Själva vinet kommer från Italien vilket kan vara lite lurigt eftersom man oftast väljer att kalla zinfandel-druvan för primitiv när den växer i Italien. Beroende på vem man pratar med säger dock alla olika; en del påstår att zinfandel och primitivo är samma druva medan andra säger att de är nära besläktade. Alltså låter jag det vara osagt om huruvida det är samma druva.

Vinet var i alla fall gott och mustigt med fruktig smak, fatkaraktär och en lätt bränd ton. Precis som de italienska vinerna på denna druva har de en tendens att bli lite stramare än sina amerikanska polare, är detta vin också lite stramare med mindre sötma.

Till hamburgare passar just druvorna zinfandel och primitivo väldigt bra eftersom hamburgare ofta har mycket smak, fett och sälta. De kanske också grillas, som i vårt fall, vilket adderar lite rökighet.

Även cabernet sauvignon och shiraz/syrah funkar fint till hamburgare. Glöm dock inte bort att tillbehören spelar roll. Har du heta tillbehör är det bra att välja ett vin med mindre strävhet och högre frukt. Ta hjälp av systembolagets smakklockor för att hitta rätt.

Se gärna videon nedan där du ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.

Högrevsburgare med klyftpotatis och ramslöksdressing

För: 4 personer

Högrevsburgare med ramslöksburgerdressing och potatisklyftor

Ramslöksburgerdressing:

10 blad ramslök
0,5 dl bostongurka
2 msk tomatpuré
1 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche
salt, peppar, ancho chilipulver

Potatisklyftor:

600g fast potatis
rapsolja
salt

Högrevsburgare:

2 ägg
0,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk ancho chilipulver
1 msk oregano
1 tsk persillade
1 tsk lökpulver
1 msk grillkrydda
salt, svartpeppar
150g Allerum Triple cheese (Präst, Greve, Herrgård)
600-800g högrevsfärs

Till pensling:

fettet från baconen (se nedan)
0,5 tsk
2 msk olja

Tillbehör:

1 paket bacon
1 paket hamburgerbröd (jag gillar Max Frisco-bröd. Bra smak och konsistens)
romansallad
Felix hamburgergurka/saltgurka

1. Hacka ramslöken och blanda med bostongurka, tomatpuré, majonnäs, creme fraiche och kryddor. Ställ svalt.

2. Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Fördela ut klyftorna i en ugnsform och ringla över olja och salt. Rosta potatisen i 225°C i cirka 30-40 minuter.

3. Vispa upp äggen med mjölk och ströbröd. Låt stå i 5 minuter och så ströbrödet får svälla. Blanda sedan alla kryddor samt färsen och den rivna osten. Forma till cirka 2,5 centimeters tjocka hamburgerbiffar, då går de lättare att grilla för de som vill ha en rödare kärna.

4. Stek baconet och ta sedan hand om baconfettet från pannan. Blanda fettet med olja och/eller flytande smör. Droppa i liquid smoke i fettblandningen och pensla sedan burgarna under grillningen så att de inte blir torra. Salta och peppra efter smak.

5. Servera hamburgarna i hamburgerbröd med sallad, bacon, senap och tomatpuré samt saltgurka och gärna jalapeños och det rekommenderade vinet neda.

Rekommenderat vin till: Chunky Red Zinfandel (74772) 94:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Starta grillen och ladda upp med högrevsburgare med klyftpotatis och ramslöksdressing. Kolla också in det passande tipset på rödvin till hamburgarna.