Högrevschili i tryckkokare

Långkok när man har ont om tid

En tryckkokare är verkligen vardagens lösning på tidsbrist. Med en tryckkokare går allt nämligen snabbt och enkelt – även när man kommit på i sista minuten att man vill ha en mustig och god gryta.

Jag har två tryckkokare; En hemma i stan som man sätter på spisen, medan den andra står på landet och är en slökokare med tryckkokarfunktion från Crock-Pot. Jag tycker det är intressant att läsa vad folk anser om tryckkokare, och det verkar inte ovanligt att många har riktigt gamla modeller som står och pyser och väsnas på spisen. Jag har sett en sådan in action då en brasiliansk vän släpade med sig sin tryckkokare från Brasilien och bjöd på feijoada. Det var ett sånt enormt fräsande, pysande och visslande att man trodde den skulle flyga i luften när som helst. Inte är det då konstigt att folk blir rädda för tryckkokare.

Enkelt och smidigt med tryckkokare

Crock-Pot tryckkokareJag har som sagt två olika tryckkokare, och om vi börjar med den första modellen är det en sådan man ställer på spisen. Denna köpte jag först, och visst var jag lite nervös när jag körde den första gången. Det var dock helt obefogat, för den var hur tystlåten som helst. Först bygger den upp ett tryck och släpper ut luft. Sedan gör den inget väsen av sig alls. Det enda man måste göra är att modellera värmen under kokkärlet. Jag brukar köra plattan på cirka 4 av 6. Modellen jag har är en Demeyere på 4 liter. Jag ville absolut ha en tryckkokare med öron eftersom jag tyckte att det utstickande handtaget tog så mycket plats i skåpet. Dock verkar den modellen jag äger ha utgått, men det finns med sannolikhet precis lika bra tryckkokare att få tag i om man vill köpa en.

Den andra modellen jag har är från Crock-Pot. JAG ÄLSKAR DEN! Denna elektriska gryta har både slökokarfunktion när man vill köra långkok, sauté-funktion, om man vill bryna direkt i grytan – och den underbara tryckkokarfunktionen. Det jag gillar med denna är hur extremt tyst den är. Om den andra jag har, som körs på spisen, är tyst så kan man säga att tryckkokaren från Crock-Pot är knäpptyst. Det enda man behöver göra är att ha i alla ingredienser, stänga locket, starta den och ställa in hur länge den ska gå. Först bygger den upp ett tryck, släpper ut luften under någon minut och sedan hörs den överhuvudtaget inte alls. Man behöver inte hålla på och joxa med temperatur. Man behöver heller inte stänga av den eftersom timern fixar det. Matlagningen kan liksom knappast bli enklare än så.

Mustig högrevschili med öl

Vad kan man laga med högrev?Här om dagen blev vi väldigt sugna på en chili med högrev. Självklart fick det då bli en högrevschili i tryckkokare. Använder man tryckkokaren från Crock-pot kan man bryna köttet direkt i den, men jag tycker det blir allra bäst när man bryner i stekpanna. Då kan man ta lite i taget, samtidigt som jag upplever att det blir högre temperatur. Det är den höga temperaturen man är ute efter för att få bra yta på köttet. Det ska bara hastigt brynas och sedan ner i grytan. Även löken steker jag för att den ska få lite karamellisering.

I min högrevschili har jag i öl, krossade tomater, olika chilisorter, paprika och lök. Jag har även i en morot för att för att få fin sötma och lite mer matighet. På slutet, när chilin gått klart, reder jag den med majsstärkelse. På så vis blir den också glutenfri.

Mat att äta utomhus

En högrevschili i tryckkokare går bra att förbereda och snabbt att laga. Vill man hackar man allt i förväg och har bara ner i grytan när det är dags att tillaga. Tänk också på att en gryta blir godare ju längre den får stå. Alltså är det utmärkt att göra grytan dagen innan och avnjuta dagen efter när smakerna gått ihop.

Vi serverar denna högrevschili med riven ost, hackad rödlök, färsk koriander och kokt ris. Testa gärna detta smått fenomenala vitlöksris till grytan. Och du! Denna gryta är perfekt buffé- och bjudmat under coronatider – eller om man helt enkelt vill ha en sammankomst och bjuda på mat utomhus. Den värmande grytan är perfekt att sleva upp i skålar och bjuda på. Den kan till och med stå på varmhållning på en kokplatta eller genom att bara koppla in Crocken i eluttaget. Glöm förresten inte att du kan köpa min bok Grytor – lättlagat till vardag och helg! Denna bok är perfekt om du tycker om grytor lika mycket som jag.

» Här hittar du fler recept på goda chiligrytor

Högrevschili i tryckkokare

Högrevschili i tryckkokare

För: 8 personer

1–1,2 kg högrev
salt, peppar
1 stor gul lök
1 morot
1 grön paprika
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1 torkad chipotle
2 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 tetror/burkar krossade tomater (à 400g)
1 tetra/burk svarta bönor (à 400g)
3 dl mörk öl (ex Carnegie porter)
2 tsk majsstärkelse + lite kallt vatten

Tillbehör:

ris
hackad rödlök
crème fraiche
färsk koriander

  • Ansa högreven från hinnor och skär den till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och ha i en klick smör. Bryn lite av köttet i taget och ös över i tryckkokaren, inklusive köttsaften. Salta och peppra under stekningen. Slå i en skvätt öl efter varje stekning, fräs ur pannan och ös över i tryckkokaren.
  • Hacka den gula löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna. Skrapa ner i tryckkokaren.
  • Skala och tärna moroten smått. Kärna ur och hacka paprikorna. Hacka vitlök‚ chili och chipotle. Ha ner allt i tryckkokaren.
  • Lägg i muscovadosocker, kryddor, krossade tomater och sköljda bönor. Slå på resten av ölen. Salta och peppra ordentligt. Starta tryckkokaren och kör den i 1,5 timme.
  • Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten. Rör i lite i taget i grytan och ge den ett uppkok så allt reder sig. (Slå över till sautè-läget om du använder en tryckkokare från Crock-Pot.) Servera med kokt ris, hackad rödlök, naturell crème fraiche och färsk koriander.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.