Högrevschili med pumpa

Mustig gryta med pumpa

Säsongen då en gryta passar allra bäst är nu här med besked. Få saker är så oslagbart som en härlig, värmande gryta till middag i höstrusket. Som jag har berättat tidigare har jag odlat en massa pumpa denna sommar som behöver användas. Det var också precis så denna denna högrevschili med pumpa blev till.

Pumpa har i sig själv en ganska mild smak med lite gröna toner. Tack vare det passar den fint i både salta och söta rätter. I denna chiligryta ger pumpan mestadels fyllighet. DU kan ta vilken sorts pumpa du vill i grytan. Jag använder en hemodlad sort som heter Flat White Boer, men det går lika bra med exempelvis halloweenpumpa, muscatpumpa eller butternut squash. Jag lagar denna högrevschili i tryckkokare, men självklart kan man göra den i en vanlig gryta på spisen om man hellre vill det – och har tiden, förstås.

I en tryckkokare lagas middagen snabbt

Madeleine Landley recept för Crock-PotI en tryckkokare går det ju extra fort att laga maten, och med hjälp av den får man en supermustig och sönderfallande mör köttgryta att bli klar på väldigt kort tid. På spisen behöver grytan gå i åtminstone 3 timmar medan den blir klar i tryckkokaren på 1,5 timme. Jag använder en Crock-Pot Express som inte bara har slökokarfunktion utan också tryckkokare. Jag har även en tryckkokare som man ställer på spisplattan, men Crock-Poten är så smidig att jag uteslutande använder den nu för tiden.

Den är dels extremt tyst och pyser bara någon minut i början medan den släpper ut trycket. Den har också timer som gör att den går över till varmhållning när den är klar. Jag gillar verkligen enkelheten i det. Den på plattan måste jag ju modulera temperaturen själv på och såvida jag inte har en spis som stänger av sig själv måste jag göra det åt den. Dessutom fortsätter den ju inte på varmhållning. Man kan tycka att Crock-Poten är stor, men det har ju å andra sidan fler funktioner än bara tryckkokning.

Hur som helst serverar jag denna gryta med potatismos och inlagd gurka första dagen för extra höstmysig känsla. Ja, jag har faktiskt till och med lagt in djungelgurkor denna höst som jag serverar till. För att variera det hela serverar jag den med ris, crème fraiche och tortillabröd andra dagen.

» Fler recept på goda grytor hittar du här

Högrevschili med pumpa

Högrevschili med pumpa

För: 8 personer

1 kg högrev
2 gula lökar
3 stjälkar blekselleri
4 vitlöksklyftor (hacka)
1 grön paprika
1 röd paprika
350g pumpa
2–3 röda chilifrukter (beroende på hur hett man gillar)
1 tetra/burk kokta kidneybönor (400g)
500g krossade tomater
2 msk mörkt muscovadosocker
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 krm rökt paprikapulver
2 krm ancho chilipulver
salt, peppar

  • Ansa högreven från hinnor och segt fett och skär den till lagom munsbitar. Smält smör i en stekpanna och och bryn köttet runt om. Bryn hellre i omgångar än att fylla hela pannan på en gång. Salta och peppra under stekningen. Lägg över köttet i grytan.
  • Skala och hacka löken. Tärna bleksellerin. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och skär paprikan till bitar. Smält smör i stekpannan och lägg i lök, selleri, vitlök och paprika. Stek tills det mjuknat. Salta ett varv och lägg över i grytan.
  • Skala, kärna ur och tärna pumpan i centimeterstora bitar. Hacka chili. Skölj av bönorna genom ett durkslag. Lägg i pumpa, chili, bönor, krossade tomater, muscovadosocker och tomatpuré i grytan. Skölj ur förpackningen till de krossade tomaterna med vattnet och häll ner i grytan. Pudra över rökt paprikapulver och ancho chilipulver. Salta och peppra och blanda allt.
  • Sätt på locket, starta tryckkokaren på högsta trycket och låt den gå i 1,5 timme. Kokar du i vanlig gryta på spisen, låt den sjuda i 3 timmar.
  • Servera med potatismos och inlagd gurka eller med ris, crème fraiche och tortillabröd.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.