Högrevsgryta med linser, bönor och apelsin

Gryta med högrev

Grytor är bra på så vis att de inte kräver någon större insats. Det är bara att bryna köttet för att få fram smaker och yta, och sedan hacka det som ska ner i grytan. Därefter får det hela stå och puttra på låg temperatur under lång tid i godan ro. Någon enstaka gång kan man behöva kolla till grytan och röra om, men i övrigt sköter den sig mer eller mindre helt på egen hand. Gör man det dessutom i en slökokare som Crock Pot eller Nordic Cooker kommer man undan med att knappt behöva göra någonting – den sköter sig ju helt själv.

LimeHögrevsgryta med linser och bönor

Det finns några knep till att få en gryta riktigt bra. Det första tricket är att bryna köttet innan det hamnar i grytan – snabbt och på hög temperatur.

Därför bryner man kött

En myt måste vi samtidigt ta kål på en gång för alla; man bryner inte kött för att stänga porerna. Kött har inga porer. När man grillar eller steker bränns socker och aminosyror i köttets yta och karamelliseras. När detta görs uppstår aromatiska kolväten och hundratals smakämnen bildas – en så kallad maillardreaktion. Man bryner alltså för att få god smak. Vätskan rinner ut ur köttet oavsett om det är brynt eller inte och en brynt yta har ingen inverkan på detta.

Låg temperatur ger mört kött

Det andra knepet är att ge grytan tid att puttra på låg temperatur under lång tid. Vid en lägre temperatur håller sig köttet mörare då vätskan kan behållas inuti köttbiten och inte pressas ut. Vid låg temperatur och långsam tillagning smälter kollagen och bindväv i köttet vilket ger ett mörare kött. En gryta blir aldrig kul när den stressas fram.

Så skär man kött

Det tredje knepet är att skära köttet rakt över fiberriktningen – inte jäms med. Detta är ett grundläggande tips som gäller vilket kött man än äter, men som nybörjare kan det vara lätt att glömma eller att helt enkelt vara svårt att hitta riktningen. Utgår man från en större stek som ska tärnas kan fibrerna också ligga i olika riktningar. Enklast är då att skära isär de olika delarna från varandra och tärna dem var för sig.

Slökoka i Crock Pot, Nordic Cooker eller kastrull

Många hjälpmedel finns för att slökoka grytor, men en spis eller i ugn går precis lika bra. Ska man fixa en gryta kan man lika gärna göra en ordentlig omgång och bjuda över vännerna på middag. Ett mustigt rödvin till blir pricken över i.

Köttgryta med högrev, linser, bönor och apelsin

Högrevsgryta med linser, bönor och apelsin

För: 4-6 personer

1,4 kg högrev
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
4 stora morötter
4 stänger blekselleri
2 lime
3 dl svarta bönor (1 dl torkade)
3 dl kidneybönor (1 dl torkade)
2 dl torkade gröna linser
1 liter vatten
4 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, chiliflagor

Alternativ 1 – Apelsin- och fetacreme
1 apelsin
150g fetaost
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Alternativ 2 – Apelsinklyftor:
1 apelsin

1. Om du använder torkade bönor; blötlägg dessa ett dygn i saltat vatten. Byt gärna vattnet en gång.

2. Skär köttet till mindre bitar och bryn det i smör på hög värme. Se till att köttet får en bra yta och ha sedan ner i slökokaren. Slå i någon deciliter vatten i pannan och fräs upp till en sky. Häll över i slökokaren.

3. Skölj bönor och linser och ha ner i slökokaren. De är viktigt att bönorna ligger långt ner i kokaren så att de får kontakt med vattnet.

4. Fortsätt fylla på med skivad purjolök, vitlök, morötter och selleri. Pressa över limesaft, krydda ordentligt och slå på vatten. Kör slökokaren på högsta temperaturen 6-8 timmar. I kastrull på spisen räcker ca 4-5 timmar på låg värme. Se till att det kokar upp och vrid sedan ner värmen till cirka 2/6 på vredet. I ugn räcker 100° i ca 5-6 timmar. Tiderna är ungefärliga och kan variera beroende på spis och ugn. Kontrollera om det är klart genom att dra isär köttet med en gaffel – är det för kompakt kan det behöva mer tid.

Alternativ 1: Rör ihop zestat (rivet) skal från apelsinen med smulad fetaost och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Alternativ 3: Skala apelsinen och gnugga bort det sista vita under rinnande vatten. Halvera klyftorna och strössla över grytan precis innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.