Mustig och värmande högrevsgryta
Finns det något bättre än en mustig och värmande högrevsgryta? Nej, jag tror knappast det. Högrev ör perfekt grytkött eftersom det blir mört och fint när det får puttra lite längre. Tillsammans med goda smaker och rotsaker är det svårt att motstå.
Denna högrevsgryta med morötter och vitkål är lätt att göra och är perfekt vardagsmat på hösten och vintern. Själva grytan innehåller egentligen inte särskilt många ingredienser. Man behöver högrev, morötter, vitkål, paprika och lök. Resten är kryddor och smaksättare. Jag reder av grytan med lite majsstärkelse så den blir glutenfri. Mer om gluten i soja kan du läsa här.
Som en lyxigare kalops
Denna gryta påminner lite om en kalops, men den har några fler ingredienser. Jag serverar grytan med kokt potatis, men det går lika bra med ris eller couscous. Serverar du med kokt potatis passar det fint att komplettera med lite svartvinbärsgelè. Steker du i laktosfritt smör så blir grytan helt laktosfri. Denna gryta kryddar jag med lite sumak, men den går den att skippa om man inte har någon. Sumak har en lite syrlig smak som kan ersättas med lite tomatpuré eller citronsaft.
» Här hittar du fler recept på goda grytor

Högrevsgryta med morötter och vitkål
1 kg högrev
smör att steka i
salt, svartpeppar
5 dl vatten
1 stor gul lök
1 röd paprika
300g vitkål
4 vitlöksklyftor
4 morötter
1 msk balsamvinäger
2 msk kinesisk soja
2 msk olivolja
3 dl kallt vatten
1 msk majsstärkelse (maizena)
1 tsk torkad ingefära
1 tsk sumak
1 msk torkad oregano
1 lagerblad
- Ansa köttet från hinnor och skär det till bitar. Bryn köttet i omgångar i smör i en het stekpanna. Salta under stekningen och peppra när köttet är färdigstekt. Lägg över köttet vartefter i en gryta. Häll vattnet i stekpannan och låt det koka upp. Slå över skyn i grytan.
- Hacka löken. Kärna ur och skär paprikan till bitar. Strimla vitkålen. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek på medelvärme tills den börjar mjukna. Lägg i paprika och vitkål. Lägg i mer smör och det behövs. Stek några minuter till paprika och kål börjat mjukna och fått lite yta. Ös över i grytan.
- Hacka vitlök och skiva morötterna i ganska stora bitar. Lägg i grytan. Slå på balsamvinäger, soja och olivolja. Rör ut majsstärkelsen i det kalla vattnet och häll i grytan. Rör i ingefära och sumak, smula i oregano och lägg i ett lagerblad. Salta och peppra. Ställ grytan på spisen och låt det koka upp. Dra ner värmen och låt grytan småputtra under lock i 1,5 timme.
- Servera grytan med kokt potatis, ris eller couscous. Serverar du med kokt potatis passar det fint med svartvinbärsgelè.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.