Hemmagjord honungsmüsli med blåbär och blåklint

Jag minns den gamla tiden när man var yngre och inte alls hade koll på saker och ting. Det var inte ovanligt att man tryckte i sig mängder av makaroner tillsammans med halvfabricerade köttbullar eller fiskpinnar. Med andra ord massor av tomma kalorier, mjöl, socker, konserveringsmedel och andra saker som man knappt vågar ta reda på vad det är. Jättebra för kroppen – not. Tack vare program som ”Du är vad du äter” och liknande har i alla fall jag både fått mer kunskaper och ett intresse för att ta reda på hur saker tillagas och vad som är i.

Sanningen är ju att man inte ska dra alla över samma kam, dock använder sig en hel del tillverkare av onödigt mycket socker, salt och/eller konserveringsmedel. Självklart behövs vissa ämnen för att få en hållbar produkt, alla är ju inte ”dåliga”. Å andra sidan är det just det här som gör det så kul och intressant att laga dem själv.

BlåklintBlåbärMüsli

Genom att ta reda på hur saker görs och sedan testa att laga det får man mer grundläggande kunskaper som sedan går att applicera på så mycket annat. Förra sommaren skaffade vi till exempel en köttkvarn där vi nu maler egen köttfärs till köttbullar och korv. Visst krävs det mer energi och tid, i många fall kan det till och med bli dyrare, men det är så mycket roligare och blir så mycket godare. Dessutom har du koll på vad som åker i och kan smaksätta efter eget huvud.

Tack vare Anna Skipper blötlägger jag bönor, ärtor och linser och kokar dem själv. Det blir både billigare, hälsosammare och godare. Hur man gör kan du läsa om i denna guide; Värsta bönan. När jag i samma veva började läsa på om bönor fick jag även lite nya kunskaper om spannmål på köpet. Spannmål och hettats upp eller blötlagts är bättre för kroppen, alltså var det så detta recept kom till. Jag bestämde mig helt enkelt för att göra egen müsli.

SpannmålHemmagjord honungsmüsli med blåbär och blåklint

Den här müslin påminner en del om Start. Tack istället för raffinerat socker är den sötad med honung och lite muscovado. Blåbären ger god smak och blir lite småsega. Tillsammans med de rostade hasselnötterna blir den kanon. Testa, det är så enkelt.

Under sommarhalvåret kan det vara fint med blåklint i müslin. Vill du ha i blad av blåklint som i receptet, noppa då av alla de små blåa bladen från blåklinten. Sprid ut på hushållspapper och låt torka under några dagar. Har du bråttom kan du torka dem försiktigt på lägsta värmen i ugnen. Mer om ätbara blommor kan du läsa här.

Ca 5 dl
Temperatur: 50°

2 dl frysta blåbär
1 msk muscovadosocker
2 dl flytande honung
1,5 dl vatten
1 dl hasselnötter
1 dl solrosfrön
2 dl havregryn
1/2 dl torkade blomblad (ex blåklint)

1. Tina de frysta blåbären. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och värm ugnen till 50°. Fördela ut blåbären så glest som möjligt på bakplåtspappret och ställ in i ca 45 minuter.

2. Grovhacka hasselnötterna med en kniv. Koka upp en kastrull med vatten, honung och muscovado. Ha ner solrosfrön och de hackade hasselnötterna. Tag av från plattan och låt stå och dra ca 10 minuter.

3. Tag ut plåten med blåbären, slå av överflödig vätska från sockerlagen och skeda upp nötterna ovanpå. Strössla ut havregrynen ovanpå. Öka ugnstemperaturen till 100° och ställ tillbaka plåten i ca 2 timmar. Rör om då och då så att det blir jämnt fördelat.

4. Tag ut, låt svalna och blanda sedan i eventuella blomblad.

Hemmagjord honungsmüsli med blåbär och blåklintHemmagjord honungsmüsli med blåbär och blåklint


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.