Allt du vill veta om pumpa + 9 goda recept

Våra vanligaste pumpor

Så här kring halloween äts det mycket pumpa. Ja okej, att det äts mycket är kanske att ta i, men många köper i alla fall hem en stor pumpa och skär upp till ett läskigt ansikte – en så kallad Jack-o’-lantern. Visst är det dekorativt, men allt för många är skeptiska till att tillaga pumpan. Det är synd, för pumpa är faktiskt oväntat gott.

Till mångas förvåning kan man faktiskt också äta halloweenpumpan. Denna har ett härligt orange fruktkött och passar fint i det mesta. Förutom recepttipsen nedan hittar du alla mina goda recept med pumpa här. Men nu undrar du kanske vilka sorters pumpa man kan äta och hur de ser ut? Ingen oro. Här hittar du allt du vill veta om pumpa + nio goda recept.

Pumpor

Innehåll i pumpa

Pumpa kan ätas rå och är laddad med betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin som är bra för matsmältning och för hyn. Pumpa tillhör familjen gurkväxter och kommer liksom squash från Amerika. (Enligt Allt om trädgård bör dock inte spagettipumpan ätas rå).

Pumpa förvaring

När det kommer till förvaring har pumpan ganska lång hållbarhet. Hel pumpa håller längre än delad och kan förvaras i ett par månader om den ligger mörkt, svalt och torrt. Jag brukar förvara pumpan i kylen. Är pumpan uppskuren eller delad är det bäst att ta ur kärnorna svepa in den i plastfolie. Torka gärna av den med hushållspapper innan så ytan inte är blöt. Har du kvar stjälken se då till att den sticker ut utanför foliet.

Beroende på pumpans skick kan man dock ha den uppskurna i kylen ett par veckor – men se till den då och då. Börjar den bli dålig kan man skära bort de angripna ytorna och byta folien. Tänk också på att man också kan frysa pumpa. Jag brukar koka ner den till en puré, utan kryddning, och förvara i burkar. Då kan man sedan ta fram och tina den och ha ner i såväl söta och salta pajer eller soppor. Här hittar du fler tips på vad man kan göra av pumpan.

Skalet går att äta på vissa tunnskaliga sorter, ex butternut, om man skär skivorna tunt. Även kärnorna kan tas ur och rostas. För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på skalet. Om den är mogen hörs det en ihålig och dov klang.

Vilka sorters pumpor kan man äta?

Är du osäker på hur man skiljer de vanligaste sorterna åt? Oroa dig inte, här kan du läsa mer om våra olika sorters pumpor – både vanliga och lite mer ovanliga. Nedan bjuder jag på nio goda recept med pumpa, i båda klassiska och annorlunda recept. Var inte rädd för att testa – pumpa är riktigt gott och nästan ett måste på hösten!

» Fler recept med pumpa hittar du här

Vanliga pumpor:

 

Butternut

ButternutButternutpumpan är en typ av squash och ser ur som ett stort, ljusorange päron. Fruktköttet är ljusare och smakar ungefär som zucchini fast med mer smak och en sötare ton. Många gillar den gör att den har ett litet kärnhus. Ju äldre butternutpumpan blir desto mörkare och mer orange blir fruktköttet. Prova att göra en ratatouille med butternut, eller varför inte en vegetariskt halloweenlasagne? Butternutpumpa brukar finnas i butik året runt.

» Recept med butternutpumpa.

Muscatpumpa

MuscatpumpaMuscatpumpan är mer bred än hög och har djupa klyftor. Det är inte helt ovanligt att den säljs inplastad i bit. Själva pumpan är lite dammig i utseendet och har ett djuporange fruktkött. Muscat är den som är mest söt i smaken. Soppa är ett utmärkt alternativ, såväl som chutney eller toppad med fetaost och pinjenötter.

» Recept med muscatpumpa.

Halloweenpumpa

HalloweenpumpaJag gick länge och trodde att man inte kunde äta de stora orange pumporna som man karvade ut och satte ljus i. Ack så fel jag hade. Den typiska halloweenpumpan kallas även för jättepumpa och kan väga upp emot flera hundra kilo. Skalet är orange, såväl som själva fruktköttet. Smaken är som en blandning mellan zucchini och morot, och passar bra i exempelvis soppa, paj, gratäng och desserter.

» Här hittar du recept med halloweenpumpa

Prydnadspumpa

PrydnadspumpaPrydnadspumporna är framtagna för att vara snygga snarare än goda, men visst går de att äta. Dels finns den vanliga Halloweenpumpan i mindre utföranden som funkar utmärkt att fylla med godsaker och gratinera hel. Även sorten Nutmeg smakar gott. Den lilla halloweenpumpan är kul att servera pumpasoppa i – så klart med rostade pumpafrön. Anledningen till att de säljs som just som prydnadspumpor är att det finns godare alternativ att tillgå.

Ovanliga pumpor:

 

Acorn-Pumpa Acorn-Pumpa

Acorn-pumpan är en av de snyggaste pumporna enligt min mening, med sin mörkt gröna färg och orange fläckar. Nya sorter har också dykt upp, exempelvis sorten Golden Acorn som har en gyllengul färg. Till formen påminner acorn lite om en nöt med sin avlånga, toppiga form och djupa skåror. Det är troligtvis också så den fått sitt namn eftersom acorn betyder ekollon på engelska. Det är inte ovanligt att den misstas för en kalebass.

Fruktköttet i acorn-pumpan är fast, sött och orange. Använd den i pajer, som ugnsbakad, stekt eller till att sylta. En del tillagar även sin acorn-pumpa i micron genom att halvera den, ta bort kärnhus, lägga in den med snittytan nedåt och sedan köra i 7-12 minuter (tiden varierar beroende på pumpans storlek).

Delicata

DelicataPumpasorten Delicata, som är en squash, kallas även sötpotatispumpa tack vare sitt krämiga fruktkött och en textur som liknar sötpotatisens. Den kallas även jordnötspumpa. Till utseendet påminner denna avlånga sort om en tjock gurka med ljusgult skal med gröna ränder. Innanmätet är krämigt och sött vilket gör den idealisk till stekning eller som fyllning. Sorten väger normalt runt 0,5-1 kilo. Även skinnet kan ätas så man behöver inte skala den.

Hokkaidopumpa

HokkaidopumpaHokkaidopumpan (Hubbard på engelska) är droppformad och finns i två färger; rödorange och blågrön. Den rödorange är den vi vanligtvis hittar i butik i Sverige. Smaken på hokkaidopumpa är nötig, söt och lite smörig. Precis som övriga sorter passar den fint i paj, soppa, puré eller att rosta i ugn. Hokkaidopumpans skal mjuknar när den är i ugnen, så detta kan man behålla på.

Spagettipumpa

SpaghettipumpaKöttet i spaghettipumpan påminner mycket om spagetti eftersom det blir trådigt när det skrapas ur och tillagas. Vill man ha ett skojigt Gi-alternativ till pasta kan detta vara något att byta mot, såvida man inte kör en butternut i grönsakssvarv. Spagettipumpa är den pumpasort som håller längst. Smaken är mild och ganska neutral och påminner lite om smaken på zucchini fast med drag åt det sötare hållet.

Turbanpumpa

TurbanpumpaTurbanpumpa tillhör jättepumporna, det vill säga samma sort som den orange halloweenpumpan. Utseendet på turbanpumpan är annorlunda från andra sorters pumpor; skalet är skrovligt färgen varierar beroende på sort. Det finns bland annat helgröna, såväl som tvåfärgade i grönt, vitt och orange samt olika fläckar och ränder. Turbanpumpan kan väga från ett halvt kilo upp till ett halvt ton. Fruktköttet är guldgult och har en nötig söt smak vilket gör den passande i soppor, pajer och liknande.

9 goda recept med pumpa

Allt du vill veta om pumpa + 9 goda recept


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.