Höstgryta med trattkantareller och lingon

Gryta med högrev och svamp

Denna höstgryta med trattkantareller och lingon kommer från min första bok Grytor – lättlagat till vardag och helg. Har du sett den kanske du också känner igen grytan från omslaget?

Boken från Landleys kök: Grytor – lättlagat till vardag och helg insidaEn gryta är perfekt att laga den här tiden på året. Jag är ju förespråkare av grytor året runt, men just nu – när den är mörkt och ruggigt – då passar det lite extra bra med en värmande och god gryta. Grytor är också enkel mat som kan lagas till många, göras i förväg och varför inte frysa in eller ha som flera middagar och luncher.

Lyxig gryta till vardag och fest

Denna gryta gör jag av högrev, steklökar, trattkantareller, morötter och rotselleri. Det hela blir en höstig och mättande gryta som passar perfekt när man vill ta vara på den nyplockade höstsvampen. Självklart måste man inte ta trattkantareller. Det går lika bra med vanliga kantareller, trumpetsvamp, någon sopp eller varför inte champinjoner från butiken? Vill du inte ta högrev går det bra med nötstek, eller varför inte något fläskkött?

Servera grytan med ett gott tillbehör så som stekt eller krossad, ungslagad potatis, ris eller couscous. Grytan är även god att servera till spaghetti eller tagliatelle som en ragu. Ett tips för att lättare kunna skala steklöken är att först blötlägga den i en ljummet vattenbad.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Höstgryta med trattkantareller och lingon

Höstgryta med trattkantareller och lingon

För: 6 personer

900g högrev
smör att steka i
salt, peppar
2 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
5 dl vatten
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk torkad timjan

500g röda steklökar
300g råa trattkantareller
4 morötter
300g rotselleri
5 dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja
1 msk skånsk senap
100g färska eller frysta lingon

  • Ansa högreven från hinnor och skär den till bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme. Salta och peppra köttet och ös över i en gryta – stek lite i taget så inte köttet kokar. Finhacka vitlöken och lägg i grytan tillsammans med rödvin, vatten, lökpulver och smulad torkad timjan. Blanda allt, lägg på locket och låt det sjuda i en timme.
  • Skala steklöken, skär försiktigt bort fäste och den torra delen av toppen. Halvera de lökar som är små och kvarta de som är lite större. Smält en stor klick smör i en stekpanna och stek lökarna långsamt på ganska låg värme tills de börjar mjukna. Lägg över i grytan.
  • Rensa trattkantarellerna och stek dem i en torr panna. Salta ett varv och lägg i en klick smör när de börjar torka till. Låt smöret steka in någon minut och lägg sedan över svampen i grytan.
  • Gnugga morötterna rena och skiva dem. Skala och tärna rotselleri. Lägg rotsakerna i grytan och slå på grädde, soja och senap. Lägg på locket och låt allt puttra i ytterligare 30 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.